Problemen koopwoningmarkt beïnvloeden huurprijzen

7 januari 2009

HOUTEN – De malaise op de markt voor koopwoningen heeft nu ook haar effect op huurwoningen. De verwachting is dat de huurprijzen van huurwoningen in de vrije sector de komende tijd zullen dalen doordat veel eigenwoningbezitters die er niet in slagen hun woning te verkopen, deze zullen verhuren.

Het aantal aangeboden huurwoningen op de site Pararius is volgens algemeen directeur Jasper de Groot de laatste twee maanden met ongeveer 30 procent gestegen. "Dat gaat invloed hebben op de huurprijzen. Op het moment dat er zoveel huurwoningen op de markt komen, moeten buurmannen met elkaar concurreren."

Er wordt een daling van enkele procenten verwacht door de Groot. Dit baseert hij op de ontwikkeling van de prijzen tijdens de vorige economische teruggang aan het begin van de eeuw. "In 2001 zagen we het ook. Waar je eerst voor 1400 euro per maand verhuurde, zakte de prijs later in het jaar naar 1300 euro."

Het aanbod van huurwoningen is sinds het verhevigen van de financiële crisis in oktober sterk toegenomen. Direct Wonen liet eerder ook al weten dat het aanbod in oktober met 10 procent was gestegen.

Volgens de site zijn de huurprijzen in de vrije sector van de vier grote steden het hoogst in Amsterdam. Daar wordt voor een huurwoning per vierkante meter per maand bijna 20 euro betaald. Daarna volgt Utrecht met bijna 16 euro, in Rotterdam betaalt een huurder slechts iets meer dan 13 euro.

Bron: nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Verbouwingsofferte aanvragen

Goed voorbereid? Dan is het tijd om vakmensen te benaderen voor de uitvoering van je werkzaamheden. Vakman vinden Informeer bij bekenden naar hun ervaringen met vakmensen. Als dit geen resultaten …