Private lease & hypotheek niet zo’n goeie combi

18 juni 2019

Vooral onder jongeren steeds meer geliefd, een auto via private lease. Handig en voordelig, alleen niet als je een hypotheek wil aanvragen. Dan kun je voor onaangename verrassingen komen te staan: een maximaal leenbedrag dat veel lager uitvalt omdat je een private-leasecontract hebt.

Aantrekkelijk alternatief

Op dit moment rijden er ongeveer 150.000 particuliere leaseauto’s rond, het aantal is de afgelopen jaren explosief gestegen. Jongeren keuren autobezit steeds vaker af. Private leasing lijkt een heel aantrekkelijk alternatief: het onderhoud, de wegenbelasting en alle kosten zijn gedekt – behalve die voor benzine – en je rijdt in een gloednieuwe auto voor nog geen €200,- per maand. Dit klinkt als een droom, maar wordt voor sommigen een nachtmerrie.

Aantrekkelijk alternatief

Op dit moment rijden er ongeveer 150.000 particuliere leaseauto’s rond, dit aantal is de afgelopen jaren explosief gestegen. Jongeren keuren autobezit steeds vaker af. Private leasing lijkt een heel aantrekkelijk alternatief: het onderhoud, de wegenbelasting en alle kosten zijn gedekt – behalve die voor benzine – en je rijdt in een gloednieuwe auto voor nog geen €200,- per maand. Dit klinkt als een droom, maar wordt voor sommigen een nachtmerrie.

Gevolgen voor max. leencapaciteit

Mensen die ervoor kiezen om via private lease een auto tot hun beschikking te hebben, zijn zich niet altijd bewust van de gevolgen van het contract dat ze afsluiten. Zo krijg je een BKR-registratie, wat fikse invloed heeft op je maximale leencapaciteit als huizenkoper. Business Insider berekende dat je voor elke €100,- aan leasekosten per maand zo’n €16.000,- minder hypotheek kunt krijgen.

Ford Focus? Dan een kleiner huis

Voor een paar populaire lease-auto’s berekende de voornoemde nieuwswebsite hoeveel je precies minder kan lenen mocht je deze wagen via een private-lease constructie gebruiken. Zo rekenden ze uit dat een stel tweeverdieners met een inkomen van €70.000,- per jaar, die een hypotheek willen aanvragen voor een standaardtijd van 10 jaar tegen een rente van 2,2%, maximaal €353.348,- kunnen lenen. Dit bedrag wordt veel kleiner als ze de nieuwe Ford Focus private leasen, dan kunnen ze nog maar €289.877,- lenen, ruim €63.000,- minder dan zonder leenauto.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Groene hypotheek

Een groene hypotheek is een financiële regeling van de overheid om duurzaam bouwen te stimuleren. Wanneer men voldoet aan een aantal eisen op het gebied van duurzaam bouwen, kan een groene …