Prinsjesdag: wat verandert er op hypotheekgebied?

21 september 2016

Op Prinsjesdag is duidelijk geworden wat we komend jaar kunnen verwachten. Hypotheekrente.nl zet de drie belangrijkste wijzigingen op het gebied van hypotheken op een rij. De maximale hypotheek gaat omlaag, het maximale tarief voor de hypotheekrente wordt verlaagd tot 50 procent en de schenkingsvrijstelling voor een eigen woning gaat omhoog.

1 Maximale hypotheek omlaag

In 2017 bedraagt de maximale hypotheek 101 procent van de waarde van de woning, de zogenoemde loan to value daalt naar 101 procent. Nu is dat nog 102 procent. In 2018 is de loan to value 100 procent. Dat houdt in dat de maximale hypotheek niet hoger mag zijn dan de woning. Wie een woning koopt en meer nodig heeft dan de aankoopprijs van de woning zal eigen geld moeten inbrengen.

2 Tarief hypotheekrenteaftrek verlaagd

Het maximale tarief voor de hypotheekrenteaftrek wordt in 2017 verlaagd met een half procent van 50,5 procent naar 50 procent. Het maximale tarief van de hypotheekrenteaftrek wordt tot 2041 jaarlijks met een half procent afgebouwd tot 38 procent.

3 Meer belastingvrij schenken

De schenkingsvrijstelling voor een eigen woning wordt per 1 januari 2017 structureel verhoogd en verruimd. Wie tussen de 18 en 40 jaar is mag een belastingvrije schenking van maximaal 100.000 euro ontvangen, mits dit geld wordt gebruikt voor de eigen woning. De schenking hoeft niet meer van ouder naar kind te zijn. Met de vrijstelling wordt het bijvoorbeeld mogelijk om de eigen woningschuld belastingvrij versneld terug te betalen.

Geen grote hervormingen

Grote hervormingen staan er dit jaar niet op stapel. Het ministerie van Wonen geeft aan dat er de laatste jaren op vele manieren is ingegrepen in de woningmarkt, onder meer met het beperken van de hypotheekrenteaftrek. Ook zijn de risico’s de laatste jaren beperkt. Volgens het ministerie van Wonen worden de effecten in 2017 verder zichtbaar.

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

VBO Makelaar

VBO Makelaar is een brancheorganisatie voor makelaars in onroerend goed. Hierbij zijn ruim 1000 makelaars aangesloten. De VBO-makelaars worden permanent getoetst om hun vakkennis bij te houden. Om de kwaliteit …