Prinsjesdag: Plannen voor de woningmarkt

18 september 2013

HOUTEN – Afgelopen dinsdag werden de kabinetsplannen voor het aankomende jaar bekend gemaakt. Ook met betrekking tot de woningmarkt zijn er plannen. Hiermee wil het kabinet de woningmarkt een impuls geven en deze definitief uit het slop trekken. Er zijn vier maatregelen aangekondigd: twee waar huiseigenaren hoogstwaarschijnlijk niet gelukkig mee zullen zijn, twee waar huiseigenaren waarschijnlijk juist profijt van kunnen hebben.

 

Aftrek hypotheekrente beperkt

Het maximale aftrekpercentage voor hypotheekrente gaat vanaf 2014 met 0,5 procentpunt per jaar omlaag. Dit totdat de maximale renteaftrek op 38% uitkomt. De hypotheekrenteaftrek vindt bij hoge inkomens in de hoogste, vierde belastingschijf, daardoor niet langer plaats tegen het belastingtarief in die schijf (52%). Dit treft hoge inkomens die hiervoor gecompenseerd worden met een verlenging van de derde belastingschijf, waardoor een deel van hun inkomsten in een lager tarief valt.

 

Maximale hypotheek lager

Het aangaan van hoge schulden en risico's op de koopmarkt wordt minder aantrekkelijk gemaakt. Het maximaal toegestane verschil tussen de hoogte van de hypotheek en de echte waarde van de woning wordt met 1 procentpunt verlaagd naar 104 procent.

 

Ook hypotheekgarantie voor herfinancieren restschuld

Van 1,7 miljoen huishoudens staan de hypotheken onder water. Voor hen wacht een restschuld als ze het huis nu willen verkopen. Op dit moment lopen veel mensen er tegenaan dat de restschuld lastig mee te financieren is bij een nieuwe hypotheek. Het kabinet heeft daarom besloten om het mogelijk te maken om ook Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te krijgen voor het financieren van (een deel van) de restschuld. Hierdoor worden banken mogelijk soepeler met het meefinancieren van de restschuld. Hoe deze maatregel precies wordt uitgewerkt is nog niet bekend.

 

Tijdelijk 100.000 euro belastingvrij schenken

Om de woningmarkt een impuls te geven heeft het kabinet besloten om particulieren vanaf 2014 meer belastingvrij te laten schenken. Nu mogen ouders hun kinderen 51.407 euro schenken als het geld aan financiering van een eigen woning besteed wordt. Volgend jaar loopt deze grens op tot 100.000 euro en mag die ook benut worden om aan anderen dan eigen kinderen te schenken.

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Tweede hypotheek

Een tweede hypotheek op de woning? Onder bepaalde voorwaarden is dit mogelijk. Bovendien is deze hypotheek fiscaal aantrekkelijk als je de hypotheek gebruikt voor een verbouwing aan het huis. Tweede …