Prinsjesdag 2010

23 september 2010

Houten – Voor huizenbezitters werden er geen grote verassingen bekend gemaakt op de derde dinsdag van september. Betreffende het eigen huis is er één echt nieuwe maatregel van het kabinet: verbouwingen worden iets goedkoper. Verder worden een aantal bestaande maatregelen verlengd, waarmee huiseigenaren met dubbele hypotheeklasten uit de brand geholpen moeten worden.

Van 1 oktober 2010 tot 1 juli 2011 geldt er een verlaagd BTW tarief van 6% op verbouwingen van het huis, dit in plaats van de huidige 19%. Het verlaagde tarief geldt echter alleen voor het arbeidsloon en is niet van toepassing op de materialen. De maatregel is bedoeld voor huizen ouder dan twee jaar, verbouwing van nieuwbouwhuizen valt dus niet onder het lage tarief.

Voor mensen met dubbele hypotheeklasten, doordat er een nieuw huis wordt aangekocht voordat het oude verkocht is, is een versoepelende maatregel verlengd. Het blijft voor hen mogelijk om de hypotheekrente op beide woningen voor drie jaar lang in mindering te brengen, dit in plaats van de gebruikelijke twee jaar.

Voor hen die aan bovenstaande regeling niet voldoende verlaging van lasten hebben, is er nog een andere versoepelende maatregel. Wanneer het niet lukt het oude huis te verkopen en men af wil van de dubbele hypotheeklasten, is het toegestaan om het nieuwe huis te verkopen zonder dat hier overdrachtsbelasting over betaald moet worden. Dit gaat alleen op wanneer men geen winst maakt met de verkoop van het nieuwe huis. Wanneer dit laatste wel het geval is, dient men over de winst wel belasting te betalen. De crisismaatregel waardoor men twaalf (in plaats van zes) maanden de tijd heeft om het huis zonder belasting te betalen weer te verkopen, zal ook in 2011 van kracht blijven.

Een derde maatregel voor mensen met dubbele hypotheeklasten betreft de verhuur van de oude woning. Wanneer men het nieuwe huis bewoont en het oude huis tijdelijk verhuurt omdat het nog niet verkocht is, mag men na vertrek van de huurders de hypotheekrente opnieuw aftrekken. Dit maakt het mogelijk om het oude huis te verhuren totdat de woningmarkt weer wat is aangetrokken, zonder dat hiermee het recht op hypotheekrenteaftrek wordt verspeeld. Ook hier betreft het een tijdelijke verlenging, afloop: eind 2012.

Bron: ad.nl

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Taxatiewaarde

De taxatiewaarde is de waarde van een woning zoals vastgesteld door een be√ędigde taxateur (bijvoorbeeld een makelaar), rekening houdend met de huizenmarkt van dat moment en de woonomgeving.