Prijzen koopwoningen weer gedaald

24 augustus 2009

HOUTEN – De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in juli gemiddeld 4,4 procent lager dan in juli 2008. Het is de zesde maand op rij dat de prijzen een daling lieten zien ten op zichte van een jaar daarvoor. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft dit vrijdag bekend gemaakt.

Alle soorten bestaande koopwoningen waren goedkoper dan in juli een jaar eerder, blijkt uit de prijsindex van bestaande koopwoningen van het CBS en het kadaster. De prijzen van vrijstaande huizen namen met 5,7 procent het meest in prijs af. De prijzen van tussenwoningen daalden met 3,6 procent het minst.

De prijzen namen met uitzondering van Zeeland in alle provincies af. De grootste daling was te zien in Utrecht, waar koopwoningen 6,3 procent goedkoper waren. In Zeeland was er echter sprake van een kleine prijsstijging van 0,4 procent.

In vergelijking met dit jaar juni veranderden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen nauwelijks. De prijzen van woningen in Zeeland, Overijssel, Noord-Holland, Drenthe, Groningen en Zuid-Holland lagen zelfs hoger dan een maand eerder. In de overige provincies waren de huizen goedkoper, aldus het CBS.

Er weren in juli meer dan 13.000 bestaande huizen verkocht. Dat is bijna 25 procent minder dan in juli 2008. Van alle soorten woningen in alle provincies was het aantal verkopen fors lager. Vergeleken met juni dit jaar is het aantal transacties daarentegen met meer dan 33 procent toegenomen.

Bron: ANP

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Beroepskosten

Beroepskosten zijn kosten die een werknemer maakt om zijn loon te kunnen verwerven. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.