Prijzen koopwoningen nemen nog steeds toe

26 augustus 2019

Er gebeurt precies wat economen van verschillende grootbanken hebben voorspeld: de huizenprijzen nemen nog steeds toe, maar stijgen minder hard dan de afgelopen periode. We praten je bij over de verkoopprijzen en toenamepercentages deze zomer.

Laagste groeicijfer

Het Centraal Bureau voor Statistiek en het Kadaster presenteerden recent verkoopcijfers van juli, de prijs van een gemiddelde koopwoning lag 7% hoger dan vorig jaar rond dezelfde tijd. Dit is het laagste groeicijfer sinds februari 2017. In januari van dit jaar bijvoorbeeld, was er nog sprake van een plus 9% op jaarbasis.

In geldbedragen

Gemiddeld werd er in juli van dit jaar €309.689,- voor een huis betaald, terwijl deze gemiddelde transactieprijs in dezelfde maand in 2018 nog op €290.731,- lag. Dat is een verschil van €18.958,- (!) in één jaar tijd. Als je even doorrekent, komt het er dus op neer dat een huis gemiddeld per maand €1.580,- in prijs is toegenomen.

3% minder

Ondanks de stijgende woningprijzen werden er afgelopen maand aanzienlijk meer huizen verkocht dan in juli 2018. Er wisselden 21.039 huizen van eigenaar, dat is 7,5% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Toch betekent dit percentage in een bredere context niet veel, want in de afgelopen zeven maanden zijn er nog altijd 3% minder huizen verkocht dan van januari t/m juli 2018.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Lease

Lease of leasing is een vorm van krediet waarbij de kredietverstrekker of lessor bedrijfsuitrusting, bedrijfsmiddelen of duurzame consumptiegoederen aankoopt en deze gedurende een vooraf overeengekomen termijn en tegen een vaste vergoeding ter …