Prijsstijging koopwoningen vlakt iets af

22 mei 2008

HOUTEN – De verkochte bestaande koopwoningen waren in april gemiddeld 3,8 procent duurder dan in april 2007. De prijsstijging ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder is na augustus 2007 afgezwakt. De prijsstijging in april is de laagste van de afgelopen 14 maanden. Dit is gebleken uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen (PBK).

Alle soorten woningtypen stegen in prijs. De prijs van vrijstaande woningen steeg het meest, met 4,6 procent. De prijs van twee-onder-een-kapwoningen nam met 3,0 procent het minst toe. De prijzen lagen in alle provincies hoger dan een jaar daarvoor. Noord-Holland was, net als in voorgaande maanden, koploper. In deze provincie waren de prijzen 7,2 procent hoger dan in april 2007. Zeeland liet de kleinste prijsstijging zien met 1,1 procent.

In vergelijking met maart dit jaar stegen de prijzen van bestaande koopwoningen in april met 0,1 procent. De prijzen stegen het meest in Flevoland. In een aantal provincies namen de prijzen af, het meest in Limburg.

In april 2008 zijn 18,5 duizend bestaande woningen verkocht. Dit is 18 procent meer dan in april 2007. Er wisselden bijna 44 procent meer appartementen van eigenaar dan een jaar eerder. Het aantal verkochte woningen fluctueert sterk van maand tot maand. In maart was het nog 21 procent kleiner dan een jaar eerder. 

Bron: CBS

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Verificatievergadering

Een vergadering bij een faillissement heet een verificatievergadering. Gedurende deze vergadering wordt de definitieve verdeling van de vorderingen op de boedel tussen de schuldeisers vastgesteld.