Prijsdaling huizenmarkt bijna op de helft

26 augustus 2009

HOUTEN – Nederlandse consumenten zien de prijzen van woningen nog wel verder dalen, maar volgens het ING Economisch Bureau hebben we bijna de helft van de huizenprijsdaling al gehad. De woningverkopen zullen volgend jaar weer aantrekken.

De dalende huizenprijzen worden in steeds meer straten waargenomen. Dat is gebleken uit een enquête onder 55.500 Nederlanders. Bijna de helft van de respondenten (45%) stelt dat de huizen in de eigen straat het laatste halfjaar goedkoper worden. Volgens vier op de tien (40%) respondenten bleven de huizenprijzen ongeveer op hetzelfde niveau. Een groep van 15% heeft een prijsstijging waargenomen. Gemiddeld genomen zien de respondenten lagere prijzen.

De cijfers van het Kadaster bevestigen deze prijsdaling. In juli lagen de prijzen gemiddeld 4,4% lager dan die van een jaar geleden en 3,9% lager dan in januari.

Het sentiment gaat redelijk gelijk op met de woningprijzen. Sinds de piek in de huizenprijzen in augustus 2008, nemen steeds meer mensen dalende prijzen waar. Met name tussen augustus vorig jaar (13%) en april van dit jaar (44%) nam het aantal respondenten toe dat woningen goedkoper zag worden. Sinds april beweegt het percentage zich rond de 44%. Dat wijst nog niet op een verandering in de prijsontwikkeling.

Het ING Economisch Bureau verwacht een verdere daling van de huizenprijzen. Naar verwachting gaat er van piek tot dal ruim 10% van de huizenprijzen af. Dit betekent dat we momenteel bijna de helft (5%) achter de rug hebben.

De dalende huizenprijzen en de relatief lage rente maken woningen beter betaalbaar. Voor starters werden woningen de afgelopen jaren steeds lastiger te betalen, maar nu komen steeds meer woningen voor hen binnen bereik. Naast betaalbaarheid speelt vertrouwen ook een rol voor kopers. Met een verbetering van de economie volgend jaar zal ook het vertrouwen verder toenemen. Uiteindelijk zal de markt bij lagere prijzen een nieuwe balans vinden, waarbij het aantal woningverkopen halverwege 2010 weer zal gaan stijgen.

bron: rtl.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Bouwtermijnen

Als je een woning laat bouwen, wordt er in termijnen betaald. Eerst wordt de grond betaald en daarna volgen naar gelang de bouw vordert de resterende termijnen.