Prijsdaling bestaande koopwoningen

21 oktober 2010

HOUTEN – Bestaande koopwoningen zijn in september 2010 weer iets in prijs gedaald. Deze woningen waren gemiddeld 0,6% goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag presenteerde.

De prijsdaling van 0,6% is iets groter dan in augustus, toen de prijzen met 0,4% daalden. De maanden hieraan voorafgaand was de prijsdaling van bestaande woningen juist geleidelijk aan afgezwakt. Vrijstaande woningen zijn het meest in prijs gedaald, met gemiddeld zo’n 1,8%. Ook de prijs van hoekwoningen en tussenwoningen is gedaald. Twee-onder-een-kapwoningen en appartementen zijn nagenoeg even duur gebleven als in 2009.

Regionaal gezien zijn er grote verschillen in de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen. In de provincies Friesland en Gelderland zijn de prijzen gestegen, in alle andere provincies vond een prijsdaling plaats. Deze was het grootst in de provincie Groningen met 3,2%.

In september 2010 wisselden zo’n 10.000 bestaande woningen van eigenaar. Dat is ongeveer 6,5% minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Alleen het aantal verkochte twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen nam toe. Van de overige woningtypen nam het aantal verkopen af, ten opzichte van 2009.

Overall gezien, werden er in de eerste negen maanden van dit jaar wel iets meer woningen verkocht dan in de eerste negen maanden van 2009.

 

 Bron: CBS

 

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Belastingvrije som

De belastingvrije som is een bedrag dat is vrijgesteld van inkomensten- of vermogensbelasting.