Prijsdaling bestaande koopwoningen iets minder sterk

21 oktober 2009

HOUTEN – De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in september van dit jaar gemiddeld 5,3 procent lager dan in september 2008. De prijsdaling is iets kleiner dan in augustus. Toen waren de huizen 5,6 procent goedkoper dan het jaar daarvoor. Sinds februari 2009 zijn de prijzen onafgebroken lager dan een jaar eerder. Dit is gebleken uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

De prijzen van alle typen bestaande koopwoningen waren lager dan in september 2008. De prijsdaling van tussenwoningen was met 4,1 procent het kleinst. Vrijstaande en twee-onder-één-kap-woningen lieten met respectievelijk 6,4 en 6,8 procent de grootste prijsdaling zien. 

In alle provincies waren de prijzen lager. De provincie Gelderland kende de grootste prijsdaling. De woningen waren daar 7,0 procent goedkoper. In Zeeland was de prijsdaling met 0,7 procent voor de vierde achtereenvolgende keer het kleinst.

Vergeleken met augustus 2009 waren de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen slechts een fractie lager. In de helft van de provincies waren de huizen goedkoper.

Er werden ruim 10.400 bestaande woningen verkocht. Dat is ruim 32 procent minder dan in september 2008. Van alle woningtypen was het aantal verkochte woningen fors lager dan een jaar eerder. Het sterkst daalde het aantal verkopen van vrijstaande woningen met bijna 42 procent, waar appartementen het minst daalden met ruim 28 procent. Ten opzichte van augustus 2009 steeg het totale aantal transacties echter met bijna 9 procent.

Bron: CBS

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Beslag

Door middel van een beslag kan een schuldeiser vermogensbestanddelen van een schuldenaar te gelde maken. Men kan beslag leggen op loon, spaargeld, roerende en onroerende zaken. In principe is beslag …