Prijs rijtjeshuis daalt het snelst

17 april 2009

HOUTEN – Het eerste kwartaal van 2009 is de prijs van rijtjeshuizen, ook wel ‘eengezinswoningen’ in makelaarsjargon, het snelst gedaald. De prijs van rijtjeswoningen is begin dit jaar gezakt met gemiddeld vijf procent volgens onderzoek van Woonnieuws. 

Het is niet zo verrassend dat de prijs van rijtjeshuizen het hardst is gedaald, want het aantal rijtjeshuizen is in drie maanden tijd met 15 procent gestegen. Er staan nu in totaal ruim 50.000 eengezinswoningen te koop.

Het uitblijven van verkopen is de grootste oorzaak van de sterke toename van het aanbod rijtjeshuizen. “Het aantal nieuw aangeboden woningen blijft toenemen. Intussen worden er nog maar zeer beperkt woningen verkocht”, zegt Rob Keijzer van Woonnieuws. “Maar het dieptepunt is volgens mij wel bereikt. Makelaars melden meer bezichtigingen en zelfs wat meer transacties. Het zal echter nog lang duren voordat het aantal woningtransacties op het oude niveau terug is.”

Er zijn twee redenen voor Keijzers optimisme. Hij zegt ten eerste dat de hypotheekrentes sinds oktober 2008 met ongeveer tien procent zijn gedaald, waardoor dus ook de hypotheek goedkoper is geworden. Bovendien is een verdere daling niet ondenkbaar. Daarnaast is iedereen zich op dit moment bewust van de slechte markt. “Verkopers van woningen zijn inmiddels bereid om hun prijs te laten zakken. Uiteindelijk komen vraag en aanbod dus weer bij elkaar.”

Bron: metro

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Gemengde verzekering

Een gemengde verzekering is een kapitaalverzekering die zowel bij overlijden van de verzekerde als bij het in leven zijn van de verzekerde op een bepaalde datum tot uitkering komt.