Prijs koopwoning stijgt langzaam

25 september 2008

HOUTEN – De prijs van bestaande koopwoningen die in augustus zijn verkocht, is met gemiddeld 2,7 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder blijkt uit het maandelijkse vastgoedbericht van het Kadaster. Dat is de laagste prijsstijging in de afgelopen 5 jaar. 

Alle woningtypen zijn duurder geworden dan een jaar eerder. De prijs van appartementen is het meest gestegen met 3,1% en de prijs van vrijstaande woningen is met 1,9% het minst gestegen. In alle provincies lagen de huizenprijzen hoger. De prijzen in de provincies Friesland, Zeeland en Limburg waren echter nauwelijks hoger dan het jaar ervoor.

In vergelijking met juli 2008 zijn de prijzen van bestaande koopwoningen met 0,6% gestegen. De provincie Groningen kent de grootste stijging. De prijzen in Friesland, Flevoland, Utrecht en Zeeland zijn van juli op augustus gedaald.

Het aantal verkochte woningen is in augustus ten opzichte van juli met ruim 12% gedaald. Voor alle woningtypen geldt dat de verkoopaantallen zijn gedaald. Vergeleken met augustus 2007 is het aantal verkopen gedaald met bijna 21%. Ook in verhouding tot dezelfde maand vorig jaar geldt dat alle woningtypen een daling kennen.

In augustus is ten opzichte van juli dit jaar op provinciaal niveau het aantal verkochte woningen in alle provincies gedaald. Limburg kende de sterkste daling met 16,68% en Noord-Holland heeft de laagste daling met 7,14%. Ten opzichte van augustus 2007 is het aantal verkochte woningen ook in alle provincies gedaald. In Flevoland zijn de verkopen het meest gedaald met ruim 30%.

Bron: Kadaster

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Overheidsbijdrage

De overheidsbijdrage is een subsidie die de overheid uitkeert bij (sociale) koop- of premiekoopwoningen.