Prijs koopwoning daalt verder

25 mei 2009

HOUTEN – Koopwoningen worden steeds goedkoper. In april waren de prijzen van verkochte bestaande woningen gemiddeld 2,2 procent lager dan in april vorig jaar. Hiermee komt de gemiddelde prijs op 238.000 euro.

De prijzen dalen al voor de derde maand op rij. CBS-econoom Michiel Vergeer vindt dit een zeer vervelend teken, omdat dit een reden kan zijn voor mensen om de aankoop van een nieuwe woning nog langer uit te stellen.

April is de zesde maand op rij waarin het aantal transacties fors lager was dan het jaar ervoor. Ruim tienduizend bestaande woningen wisselden in april van eigenaar. Ten opzichte van april 2008 is dit bijna gehalveerd. In alle provincies en van alle woningtypen zijn de verkopen flink gedaald. “De woningmarkt hapert. De kopers laten het afweten”, aldus Vergeer.

Het lage vertrouwen van consumenten in de economie zorgt vooral voor de steeds verder dalende woningprijzen. Het is ook moeilijker geworden voor huizenkopers om een hypotheek te krijgen. “De koopwoningen daalden over de gehele linie”, zegt Vergeer in een toelichting op de cijfers van het CBS en het Kadaster.

De twee-onder-een-kapwoningen daalden het minst in prijs met een daling van 0,4 procent. Met 3,2 procent is de prijs van vrijstaande woningen het meest gedaald in april. In vergelijking met maart dit jaar zijn de verkoopprijzen van bestaande woningen met 0,6 procent gedaald. Twee-onder-een-kapwoningen werden als enige niet goedkoper, de rest van alle woningtypen daalden wel in prijs. Met 1,2 procent daalden de prijzen van tussenwoningen het meest.

Bron: Telegraaf

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Administratiekosten

De kosten die de geldgever of hypotheeknemer in rekening brengt voor het behandelen van een hypotheekaanvraag.