President DNB uit zorgen om hoge huizenschulden

15 december 2011

HOUTEN – De maximale hypotheek die Nederlandse huizenkopers kunnen afsluiten moet verder omlaag. Dit zegt Klaas Knot, President van De Nederlandsche Bank (DNB), in een interview met vrij Nederland dat vandaag verschijnt.

Afgelopen jaar is het te lenen bedrag al verlaagd naar 106% van de waarde van de woning. Dit is echter nog steeds een ‘enorm hoge ratio’ volgens Knot, die zich grote zorgen maakt over de hoge huizenschulden in ons land. In het buitenland zijn percentages boven de 80% al zeer ongebruikelijk.

Knot: “Meer kunnen lenen dan het aankoopbedrag is een typisch Nederlands fenomeen, dus ik vind inderdaad dat de ratio van 106% verder naar beneden moet.” Vorige maand werd een oproep van de DNB-President om de hypotheekrenteaftrek te beperken nog de kop ingedrukt door het kabinet. “Ik ben ervan overtuigd dat er een moment komt waarop de wal ook hier het schip zal keren” aldus Knot in Vrij Nederland.

Knot benadrukt dat Nederland ook vanuit Brussel op de vingers getikt kan worden voor de hoge huizenschuld. Naast het opleggen van begrotingsdiscipline vindt hij dat een ‘aparte eurocommissaris’ voorwaarden moet kunnen stellen aan landen in de eurozone over zaken als de huizenmarkt en de arbeidsmarkt. “Als wij in Nederland die zaken laten rusten, komen wij uiteindelijk in Brussel in beeld.”

Bron: Telegraaf

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

E-biljet

Het E-biljet kun je gebruiken voor de aangifte van de inkomstenbelasting als je naast inkomen uit dienstbetrekking en privĂ©-gebruik van de auto andere aftrekposten hebt, zoals reisaftrek, eigen woning en …