Populariteit nieuwbouwwoning stijgt

13 april 2021

In het laatste kwartaal van 2020 zijn veel meer nieuwbouwwoningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het Kadaster. Is hier een verklaring voor?

Meer dan tienduizend

In de maanden oktober, november en december werden er 10.744 nieuwbouwhuizen verkocht. Dat is maar liefst 53,5% meer dan in het laatste kwartaal van 2019. Twee jaar eerder, in 2017, werden er voor het laatst meer dan 10.000 nieuwbouwwoningen verkocht in het slotkwartaal.

De verkochte nieuwbouwwoningen bestaan soms alleen nog maar op de tekentafel, of worden juist al bijna opgeleverd. Het gaat dus om huizen in verschillende fasen van het bouwproces. Sowieso zijn in 2020 vergeleken met het jaar ervoor flink wat meer nieuwe huizen verkocht dan in 2019. Toch was  in geen kwartaal de stijging zo sterk.

Inhaalslag?

Wat is de oorzaak van die toename in populariteit van nieuwbouwwoningen? Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, laat aan NOS weten dat er geen duidelijke oorzaak is voor de specifieke stijging in dat slotkwartaal van 2020. ‘Blijkbaar is er sprake geweest van een inhaalslag!’ Toch zou het ook gewoon toeval kunnen zijn.

Europees gezien

Qua prijsstijging is een vergelijkbare toename te zien bij bestaande, zowel als nieuwbouwwoningen. De prijs van een nieuwbouwhuis lag in het vierde kwartaal vorig jaar gemiddeld 8,7% hoger dan in 2019. In andere Europese landen zijn ook flinke prijstoenames van nieuwe woningen waarneembaar. Alleen in Luxemburg, Denemarken, Litouwen, Tsjechië en Polen steeg de gemiddelde prijs nog sterker.

Van het ene naar het andere nieuwbouwhuis

Het Kadaster ontdekte nog iets anders interessants: mensen die een nieuwbouwwoning kopen, kiezen steeds vaker als doorstromer óók weer voor een nieuwbouwhuis. Dit is volgens het Kadaster goed te verklaren: nieuwbouwwoningen zijn schaars, dus worden sneller meer waard dan een bestaand huis. Als nieuwbouwhuiseigenaar kun je dus makkelijker een volgende, dure nieuwbouwwoning financieren.

Van plan om een nieuwbouwwoning te kopen? Laat onze adviseurs meedenken over de meest voordelige hypotheek voor jou!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Eigen geld

Geld waarover je vrij de beschikking hebt om bijvoorbeeld een deel van de eigen woning te financieren of aan te wenden voor een optimale hypotheek.