Plan NHI vindt geen doorgang

2 september 2015

HOUTEN – Het plan omtrent de nieuwe Nederlandse Hypotheekinstelling (NHI) zal geen doorgang vinden. Dit laat minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) dinsdag weten in een kamerbrief. Het doel van het plan was om de financiering van de woningmarkt te verbeteren.

Het plan is afgeschoten door de Europese Commissie omdat zij de NHI beschouwt als ongeoorloofde staatssteun. Voorafgaand aan dit besluit is een jaar in stilte gepraat tussen ministeries en de Europese Commissie. Dit staat te lezen in de rapportage die opgesteld is door kwartiermaker Jan van Rutte, hij heeft de haalbaarheid van het plan onderzocht.

In 2013 kwam het kabinet met de NHI als plan, zodat pensioenfondsen en verzekeraars meer konden investeren in Nederland. Het idee was dat de NHI ‘hypotheekobligaties’ zou uitgeven met 100% staatsgarantie. Met de opbrengst zou de NHI vervolgens hypotheken opkopen van banken. Dit zou vervolgens de banken meer lucht geven om nieuwe leningen te verstrekken. In dit geheel zou de overheid garant staan voor de risico’s.

De Europese Commissie en de banken werden het niet eens over de manier waarop het voordeel doorberekend moest worden aan de consument, wat maakt dat de Europese Commissie spreekt over ongeoorloofde staatssteun, aldus de rapportage.
De Europese Commissie is van mening dat het opkopen van hypotheken marktverstorend kan werken, omdat de deelnemende banken hier voordeel van kunnen hebben. Dit zou in strijd zijn met de mededingingsregels. Wanneer het voordeel vervolgens volledig aan de consument wordt doorgegeven, zou het volgens de Europese regelgeving wel weer mogelijk zijn, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie.

“Helaas is het niet mogelijk gebleken om tot een maatstaaf te komen die alle partijen voldoende comfort kan geven dat enerzijds geen staatssteun wordt verleend en anderzijds niet ertoe leidt dat meer financieringsvoordeel moet worden doorgegeven dan dat door woningfinanciers is genoten”, schrijft minister Blok.

Verder geeft de minister Blok aan dat het kabinet momenteel geen noodzaak ziet om direct naar vergelijkbare alternatieven te zoeken. Dit, omdat de hypotheekmarkt momenteel positieve ontwikkelingen laat zien. Zo zijn er nieuwe hypotheekaanbieders op de markt waardoor de concurrentie op de hypotheekmarkt is toegenomen. Nederlandse hypotheken worden gezien als interessante belegging.

Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Positieve hypotheekverklaring

De positieve hypotheekverklaring houdt in dat de cliĆ«nt zich verbindt op eerste verzoek van de geldgever mee te werken aan de vestiging van een hypotheek ten gunste van de geldgever …