Klik hier om WhatsApp te openen

Piek in verkoop nieuwbouwwoningen

30 juli 2021

Afgelopen halfjaar zijn er maar liefst 19.500 nieuwbouwhuizen verkocht. Dat is het hoogste aantal sinds 15 jaar, zo maakt de branchevereniging WoningbouwersNL bekend. Wat maakt de nieuwbouwwoning zo populair?

7500 appartementen verkocht

Een betere vraag is: wat voor sóórt nieuwbouwwoning zorgt voor dit toegenomen aantal? Daar is een duidelijk antwoord op: er werden in de eerste twee kwartalen ontzettend veel nieuwbouwappartementen verkocht. Waar normaliter zo tussen de 2500 en 4000 appartementen een eigenaar kregen, lag dit aantal nu op 7500. Een stijging van een slordige 69%.

Wens: grondgebonden nieuwbouwhuis

De populariteit van het nieuwbouwappartement lijkt uit nood geboren. Circa 80% van de woningzoekenden is op zoek naar een grondgebonden (nieuwbouw)huis, bijvoorbeeld een eengezinswoning. Maar de markt is heel krap wat dat type woningen betreft.

Waarschijnlijk kiezen sommige kopers voor een appartement, in plaats van de gewenste grondgebonden woning. Ongeveer 38% van het totale aanbod aan nieuwbouw bestaat uit appartementen, dat schuurt met die 80% die eigenlijk niet dit type woning wil.

Prijzengekte

Net als op de rest van de woningmarkt, reizen de prijzen van nieuwbouwwoningen de pan uit. Het CBS maakte in juli al bekend dat ze 16,9% hoger liggen dan in dezelfde periode in 2020. Het CBS had nog niet eerder zo’n grote toename in prijzen van nieuwbouwhuizen gemeten.

Sta je op het punt om een nieuwbouwwoning te kopen? Laat je door onze experts begeleiden in het vinden van een passende hypotheek!

Auteur: Francis Boer