Perspectief op hypotheek voor vrijwel alle uitzendkrachten

29 juli 2019

Sinds ruim twee jaar kun je als uitzendkracht bij een groot aantal geldverstrekkers een hypotheek aanvragen met een Perspectiefverklaring die je via je uitzendbureau krijgt. Dat moest aangevraagd via een intern aangestelde Perspectief Taxateur, maar kan nu ook door een externe partij worden geregeld.

Extern Perspectief Taxateur

De flexkracht die een Perspectiefverklaring aanvraagt moet bij een gecertificeerd uitzendbureau werken en tenminste 52 weken beoordeelbare werkervaring hebben. Dit zijn twee eisen waaraan je sowieso moet voldoen als een extern bureau een verklaring voor je gaat opmaken. Waar de uitzendkracht tot nu toe nog niet bij elke werkgever een Perspectiefverklaring kon aanvragen, moet dat door de nieuwe mogelijkheid van het inzetten van een Extern Perspectief Taxateur wél kunnen.  

Hoe werkt een Perspectiefverklaring?

Een dergelijke verklaring  toont de toekomstige mogelijkheden van de flexkracht om inkomen te vergaren. Waar is dit op gebaseerd? Er wordt o.a. een analyse van de arbeidsmarktpositie van de specifieke aanvrager gemaakt. Binnen de verklaring is ook ruimte voor het eigen oordeel van het uitzendbureau wat betreft de toekomstige inzetbaarheid. Hierbij wordt gelet op de werkervaring, de referenties, eerdere beoordelingen en een persoonlijke gesprek met de uitzendkracht.

Twee derde van de aanvragen gehonoreerd

Een van de grootste uitzendbureaus in ons land, Randstad, deed vorig jaar een onderzoek naar de Perspectiefverklaring die ze al een tijdje aanbieden. Wat bleek? 66% van de verklaringsaanvragen werd geaccepteerd. Een derde van de flexwerkers kreeg te maken met een afwijzing, vaak omdat ze nog geen jaar voor hetzelfde uitzendbureau werkten of de benodigde documenten niet op tijd aanleverden.

Geen volledige garantie

Naast een Perspectiefverklaring moet de flexwerker ook een werkgeversverklaring kunnen overleggen om een hypotheekaanvraag te kunnen doen. De Perspectiefverklaring an sich biedt nog niet de volledige garantie op een hypotheek, de geldverstrekker kijkt natuurlijk ook naar de verdere financiële omstandigheden van de aanvrager.

Inmiddels kunnen uitzendkrachten bij zo’n 16 geldverstrekkers terecht met de voornoemde verklaring. Wil jij een hypotheek afsluiten met een Perspectiefverklaring? Laat je begeleiden door één van onze hypotheekadviseurs!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Stichtingskosten

De stichtingskosten zijn alle kosten die gemaakt worden voor de aankoop van een nieuwbouwwoning (incl. meerwerk).