Pensioenfonds investeert in duurzame hypotheek

21 januari 2019

Op de hypotheekmarkt worden ze steeds invloedrijker: pensioenfondsen. Ze investeren hun inkomsten in de financiering van allerlei soorten hypotheken. Zo trekt pensioenfonds ABP de komende jaren 500 miljoen uit voor de duurzame tak van Rabo-dochter Vista Hypotheken.

Energiezuinig label

Sinds een paar jaar zijn Nederlandse Hypotheken erg in trek bij pensioenfondsen. Een goed alternatief voor de laag renderende staatsobligaties, zo wordt beredeneerd. Recent kopte de Telegraaf dat het ABP pensioenfonds dus flink gaat investeren in de duurzame lening van Vista Hypotheken. De consument wordt gestimuleerd om een woning te kopen met een energiezuinig label, want bij aankoop van een A-label huis krijg je hier korting op de hypotheekrente.

Meer ambitie

Vista Hypotheken is niet meer de enige verstrekker die korting geeft op de rente bij een positief energielabel, er zijn andere spelers die ook hierin de consument tegemoet komen. Maar Vista Hypotheken is nog ambitieuzer, vanaf 1 april 2019 gaan ze ook klanten korting geven die binnen de looptijd van hun lening hun woning verduurzamen. Dit doen zij als enige hypotheekaanbieder in Nederland.

Duurzame ontwikkelingsdoelen

In totaal gaat het ABP pensioenfonds de komende jaren maar liefst 800 miljoen euro beleggen via Vista Hypotheken. Ruim 500 miljoen euro is dan bestemd voor de duurzame hypotheekvariant. Het pensioenfonds belegt wereldwijd zo’n 19 miljard euro in hypotheken, waarvan ca. 4 miljard binnen onze landsgrenzen wordt geïnvesteerd. In 2020 wil het pensioenfonds 58 miljoen in duurzame ontwikkelingsdoelen hebben belegd, dit is alvast een stap in goede richting.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Verblijvingsbeding

Personen die ongehuwd samenwonen en die samen eigenaar zijn van een woning, kunnen via een verblijvingsbeding elkaar hun aandeel in de woning toewijzen. Hiermee voorkomt men dat, bij overlijden van …