OZB profiteert weinig van crisis

4 februari 2010

Houten – Tot op heden hebben woningbezitters nog niet kunnen profiteren van een lagere waardering onroerende zaken  (woz) als gevolg van gedaalde huizenprijzen. De aanslag voor de onroerendezaakbelasting (ozb) is nu gebaseerd op de woningwaarde van ruim een jaar geleden, toen de prijzen nog weinig gedaald waren. Huiseigenaren die uitgaan va de huidige marktwaarde komen dan ook bedrogen uit.

Gemeenten verwachten daarom veel bezwaren tegen woz-aanslagen. “In het derde kwartaal van 2008 zijn de woningprijzen gedaald. Echter waren op 1 januari 2009 de koopwoningen in Nederland zo’n 2% duurder dan op 1 januari 2008, de datum die geldt als peildatum. "Dat is natuurlijk wel even slikken." Aldus een woordvoerder van Vereniging Eigen Huis. “Mensen kunnen economische malaise moeilijk rijmen met de hoogte van de woz-beschikking op het moment. Daarom is het van belang dat gemeenten goede voorlichting geven.” Aldus een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Ophef

Er is geen belasting die zo vaak wordt aangevochten als de onroerendzaakbelasting. Volgens fiscalisten heeft dit vooral te maken met het succes van woz-bezwaarschriften. “De hoogte van de zo gehate ozb-aanslag staat niet in verhouding tot de ophef erover. Aan loonbelasting en btw betalen Nederlanders een veelvoud, en daar wordt maar zelden bezwaar tegen gemaakt”, zegt fiscalist Bram Jonker uit Mijdrecht.

Waardeverlagend

Volgens de deskundigen is het altijd verstandig om kritisch te kijken naar de woz-waarde omdat deze ook doorwerkt in verzekeringen. Het arsenaal aan waardedrukkers in enorm. Een speeltuin of skatebaan kan als tienduizenden euro’s aan waardeverlaging opleveren. Maar de grootste waardeverlaging wordt nog steeds veroorzaakt door de nabijheid van een windmolen, vliegveld of drukke autoweg. “Nieuw in dit rijtje is het fenomeen van rokers die niet meer hun sigaret binnen in het café mogen opsteken en onder het slaapkamerraam van de naastgelegen woning voor overlast zorgen”, zegt Jonker. “Je ziet dat gemeenten niet zelden zonder al te veel discussie de waarde met 10 tot 20 procent verlagen, omdat ze geen zin hebben voor het gerecht te worden gesleept.”

Bron: Telegraaf

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Rentebedenktijd

Bij aanvang van veel hypotheken heeft men gedurende één of twee jaar de mogelijkheid om te bepalen op welk moment de rente voor een nieuwe periode wordt vastgezet. In sommige gevallen …