Overwaarde woning als aanvulling op pensioeninkomen

16 mei 2013

HOUTEN – De overwaarde van de woning moet door huizenbezitters gebruikt kunnen worden om het pensioeninkomen aan te vullen, extra zorg aan huis te regelen of andere grote uitgaven te kunnen financieren. Dit concludeert Taskforce Verzilveren, een initiatief van maatschappelijke organisaties, financiële partijen en overheidsinstellingen in een rapport aan minister van Wonen en Rijksdienst, Stef Blok.

Taskforce onderzocht de mogelijkheden om de overwaarde van een eigen woning te verzilveren is als het inkomen of pensioen ontoereikend. Het rapport met als titel ‘Eigen haard is zilver waard’ toont aan dat de extra financiële armslag voor veel gepensioneerden zeer welkom is, maar dat zij vaak niet in staat zijn om de overwaarde van hun woning ook daadwerkelijk te gelde te maken.

De totale overwaarde van het woningbezit in Nederland bedraagt, ondanks de crisis, nog altijd ruim 500 miljard euro. Zo’n 38% hiervan is in het bezit van gepensioneerden.
De gemiddelde overwaarde van deze groep is €257.000. Dit biedt volgens het rapport dan ook volop mogelijkheden om te verzilveren, maar deze worden nauwelijks benut omdat banken en andere geldverstrekkers dit niet of nauwelijks faciliteren.

Tasforce benadrukt dat deze mogelijkheid er in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk wel is. Dit is dan vaak via een zogeheten omkeerhypotheek of ‘verkoop-en-terughuur’-constructie. In beide gevallen is het zo dat de huiseigenaar een voorschot krijgt op de toekomstige verkoopopbrengst van de woning.

Bron: Telegraaf

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Servicekosten

Servicekosten zijn de maandelijkse bijdragen die appartementseigenaren verschuldigd zijn. Dit geld wordt gebruikt voor het onderhoud en schoonhouden van de gemeenschappelijke ruimten en dient tevens als een reserve.