Klik hier om WhatsApp te openen

‘Oververhitting? Valt best mee!’

Bijna dagelijks koppen nieuws- en vastgoedwebsites dat de woningmarkt oververhit is, het aanbod kleiner wordt en de vraag alleen maar groter, steeds paniekeriger wordt er gezocht naar oplossingen, want zo kan het toch niet langer! Drie rapporten die afgelopen week verschenen over de woningmarkt, laten juist zien dat het allemaal wel meevalt.

Behoorlijk overtrokken

Verschillende onderzoeksbureaus en vermogens- en vastgoedbeheerders presenteren de laatste tijd hun bevindingen over de Nederlandse woningmarkt. Opvallend was met name het rapport van vermogensbeheerder DMFCO (het bedrijf achter Munt Hypotheken). Zij vinden alle berichtgeving over een drooggekookte markt behoorlijk overtrokken. Ze geven toe dat de huizenprijzen inderdaad nog nooit zo hoog zijn geweest, maar als je de inflatie meerekent zitten we nog zeker 11% onder de piek van 2008, vlak voordat de crisis uitbrak.

Nationale hypotheekschuld

Men maakt zich flinke zorgen over de nationale hypotheekschuld, maar ook dat is onnodig, zegt Dirk Bekkers van DMFCO in de Telegraaf. Ondanks de gestegen huizenprijzen is de nationale hypotheekschuld gelijk gebleven. Dit komt deels doordat mensen meer eigen vermogen in hun huis steken en door de strengere leenregels niet meer onverantwoord veel kunnen lenen.

70% prima betaalbaar

Vastgoedadviseur JLL schetst ook een positief beeld in hun rapportage naar aanleiding van hun recente woningmarktonderzoek. Waar media constant de aandacht richten op onbetaalbare koopwoningen, komen zij tot de conclusie dat in ruim 70% van de wijken in Nederland huizen nog prima betaalbaar zijn. De paniek in de media schrijven ze toe aan makelaars, die met dit soort berichtgeving hun aanbod unieker en gewilder maken.

Hoofdsteden vergelijken

Er zijn natuurlijk genoeg steden waar de huizenprijzen wel de pan uit rijzen, neem bijvoorbeeld onze hoofdstad, waar de prijzen gemiddeld 60% hoger liggen dan in de rest van het land. Bekkers trekt een vergelijking met andere Europese hoofdsteden, waar de woningprijzen bijvoorbeeld 90% (Brussel), of zelfs 140% (Parijs) hoger liggen dan in de rest van het land.

Oververhitting?

Calcasa (een vastgoeddatabureau) stelt in een recent verschenen rapport ook dat het wel meevalt met de oververhitting, de betaalbaarheid van woningen is volgens hen nog steeds goed. Voor mensen met een annuïteitenhypotheek bijvoorbeeld, bleek dat de afgelopen jaren het percentage van het netto inkomen dat wordt besteed aan de woning, is toegenomen met ‘maar’ 4% (van 30% tot 34%). Ze presenteerden nog veel meer cijfers, waarvan ons tot slot deze vooral opviel: voor starters is gemiddeld maar 5% van de woningmarkt bereikbaar en beschikbaar. Ook dat is het resultaat van een – we kunnen er niet helemaal omheen – toch aardig oververhitte markt.

Waarmee kunnen we je helpen?