Oversluiten hypotheek moet goedkoper

17 april 2012

HOUTEN – Minister Jan Kees de Jager van Financiën is van mening dat het oversluiten van een hypotheek vanaf volgend jaar goedkoper moet worden. Ook moeten huizenbezitters meer tijd krijgen om over te stappen. De minister verwacht dat hypotheken hierdoor goedkoper worden, zo laat hij weten in De Telegraaf.

Nu nog is het zo dat huizenbezitters soms pas twee weken voor het aflopen van hun rentevast periode van de geldverstrekker te horen krijgen tegen welk tarief de hypotheek kan worden verlengd. Hiermee wordt de huizenbezitter te weinig tijd geboden om over te stappen naar een andere geldverstrekker. Een dergelijke gang van zaken maakt dat de consument het gevoel heeft klem te zitten, terwijl zij het liefst zou willen oversluiten.

De minister wil dit in de toekomst voorkomen, ook zijn er plannen om excessieve overstapkosten aan te pakken. Het idee is dat er naast de advies- en distributiekosten geen extra kosten meer in rekening worden gebracht.

De Jager verwacht dat dergelijke maatregelen ervoor zullen zorgen dat hypotheken goedkoper worden. Verschillende geldverstrekkers hebben al te kennen gegeven dat zij lagere tarieven willen rekenen voor bestaande klanten wiens rentevast periode ten einde loopt. Dit maakt dat klanten beloond worden voor hun trouw.

De Consumentenbond reageert enthousiast op de plannen van Minister De Jager, maar ziet nog wel punten van verbetering. “Zorgelijk blijft dat de Nederlandse hypotheekmarkt weinig aanbieders kent en er weinig concurrentie is waardoor tarieven hoog liggen. Het zou goed zijn als de Minister van Financiën daar ook meer oog voor heeft” aldus Bart Combee, directeur van De Consumentenbond.

Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Conversiekosten

Conversiekosten zijn de kosten die je maakt om over te stappen van de ene naar de andere rentevastperiode of om te switchen tussen bandbreedtes.