Oversluiten? Doe het nu nog!

10 juli 2018

De Telegraaf kopte recent dat het tijd is om te denken aan oversluiten. Verschillende experts lijken het hierover eens: niet heel lang meer zullen de rentes historisch laag liggen, en als je nog een paar jaar vast zit aan een (te) hoge rente, loont het nu de moeite nog.

Beperkte daling

Waarom is er precies zo’n haast bij om over te sluiten? Velen zijn het erover eens dat de tijd van historisch lage rentes op z’n einde loopt. De laatste tijd gaat de rente nog wel wat omlaag, maar die daling is beperkt. Dit heeft met name te maken met de opkoopprogramma’s van de Europese Centrale Bank. Zij kocht allerlei soorten obligaties met nieuw gecreëerd geld, om hiermee de langetermijnrente omlaag te krijgen.

Invloed op langere termijn

Recent maakte de directeur van de ECB, Draghi, bekend dat het geld dat er nu omgaat in de opkoopprogramma’s per september 2018 wordt gehalveerd en waarschijnlijk in 2019 helemaal wordt stopgezet. Deze plannen zullen niet direct dit jaar invloed hebben op de hypotheekrente van de particuliere huizenbezitter, maar wel op de langere termijn.

Rentestijging van 1 of  2%

Zo meende een aantal experts die in De Telegraaf werden geïnterviewd dat het voor veel huizenbezitters (met een looptijd van nog een paar jaar) de moeite loont om oversluitmogelijkheden te bekijken. Hoewel de rente dus niet binnen het jaar extreem zal veranderen, kan de verandering van ECB-beleid over bijvoorbeeld drie jaar, in 2021, heel zichtbaar zijn in de hoogte van de hypotheekrente. In theorie zou ze zomaar 1 of 2% hoger kunnen liggen.

Passend advies

Daarbij ligt de boeterente met nog maar enkele jaren looptijd ook niet heel hoog meer, waardoor het aantrekkelijker wordt om over te sluiten. Ook zijn de experts het erover eens dat de rente de komende tijd in ieder geval niet veel lager wordt.

Nu snap je de haast en spoed die doorklinkt in de titel. Wil je er wat mee doen? Vraag ons om passend advies!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Preferente crediteuren

Preferente crediteuren zijn schuldeisers die een voorrecht hebben op alle of bepaalde goederen bij een faillissement, zoals de belastingdienst. De hypotheekhouder is ook een preferente crediteur.