Overdrachtsbelasting moet worden afgeschaft

17 september 2008

De VVD vindt dat de overdrachtsbelasting moet worden afgeschaft. Ze wil dat deze kabinetsperiode nog een begin wordt gemaakt met de afbouw, door de heffing te verlagen van 6 naar 5 procent. Dit betekent een lastenverlichting van 900 miljoen euro. Volgens de liberalen zou de heffing de komende jaren nog verder verlaagd moeten worden.

Het plan maakt onderdeel uit van de tegenbegroting van de VVD, waarin de partij haar alternatieven voor de kabinetsmaatregelen verzamelt. Volgens partijleider Mark Rutte geeft de verlaging van de “uiterst irritante belasting een noodzakelijke impuls aan de huizenmarkt”.

Op de huizenmarkt vindt steeds minder doorstroming plaats, waardoor starters in de ogen van de VVD nu nauwelijks kans maken op de koopmarkt. Zij blijven nu in huurhuizen wonen, wat leidt tot ‘scheefwonen’ (in een huis wonen waarvan de huur te laag is in verhouding tot het inkomen). Door dit fenomeen komt er volgens het Centraal Planbureau jaarlijks 8 miljoen euro aan huursubsidie terecht bij mensen die er geen recht op hebben.

De VVD is ook voor een flinke verlaging van de belasting die betaald moet worden over erfenissen. Mark Rutte vindt de ‘sterftaks’ de minst rechtvaardige van alle belastingen. “Je hele leven betaal je al belasting en als je per ongeluk wat overhoudt, komt het blauwe gevaar nog een keer langs.” Deze kabinetsperiode wil Rutte de successierechten halveren, wat een lastenverlichting betekent van 1 miljard euro. Het uiteindelijke doel van de VVD-leider is om de heffing compleet af te schaffen.

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Zuivering

Zuivering is het vervallen van hypotheken, beperkte rechten en beslagen die op een goed rusten. De rechten en beslagen vervallen door levering en betaling van de koopsom .