Overbruggingsgarantie fiscaal voordelig

25 september 2008

HOUTEN – Een betaling op grond van een overbruggingsgarantie ziet de Belastingdienst geheel los van de aan- en verkooptransacties van de woningen. Dit heeft de Belastingdienst onlangs na toetsing (fiscale ruling) bepaald.

Een overbruggingsgarantie maakt het voor een verkoper mogelijk om eventuele dubbele woonlasten van de koper binnen de garantietermijn van meestal één jaar (twee jaar is mogelijk) te compenseren tegen een tarief van 2,5% van de koopsom.

De fiscale ruling die onlangs door de Belastingdienst is gedaan, is erg gunstig uitgepakt. De Belastingdienst ziet een betaling op grond van de overbruggingsgarantie als een uitkering uit een geheel los van de koop/verkoop staand kanscontract.

Hierdoor heeft betaling van het garantiebedrag geen invloed op de hoogte van de overeengekomen koopsom, de eigenwoningschuld, de bijleenregeling of de hypotheekrenteaftrek van zowel de nieuwe als de bestaande woning.

Ook hoeft het garantiebedrag dat door de koper wordt ontvangen niet gebruikt te worden als extra aflossing op de hypotheek. Dit bedrag is voor de koper geheel onbelast en vrij besteedbaar. Dat stelt Marco van Driel, directeur van het Centraal Bureau Overbruggingsgarantie (CBOV).

De aankoop van een nieuwe woning met overbruggingsgarantie is voor de koper dus zeer aantrekkelijk. Zekerheid en extra verkooptijd werd de koper al geboden door de dubbele woonlastencompensatie. En nu is de overbruggingsgarantie door de toetsing van de Belastingdienst ook nog eens fiscaal aantrekkelijk geworden.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Turn key

Turn key wordt ook wel sleutelklaar genoemd. Als een woning ‘sleutelklaar’ wordt opgeleverd, hoeft er in principe niets meer te gebeuren. Overigens verschilt de definitie van sleutelklaar opleveren per aanbieder, …