Klik hier om WhatsApp te openen

Ouders die lenen aan kinderen: let op hypotheekrente!

In deze barre tijden voor starters op de huizenmarkt, kunnen ouders hun kinderen op verschillende manieren financieel bijstaan. Zo is er de eenmalige schenking voor de aankoop van een huis van €102.000, maar kunnen familieleden ook voor bank spelen door een lening met hun kroost af te sluiten. Let er dan wél op dat je niet een al te hoge hypotheekrente rekent.

Ideaal

Waarom zou je als ouders in vredesnaam een hoge rente vragen over de afgesloten lening voor je kind? Heel logisch: de kinderen kunnen gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. De rente-inkomsten zijn daarnaast voor de ouders onbelast en ze kunnen er ook nog eens voor kiezen om jaarlijks €5.400,- belastingvrij ‘terug’ te schenken. Ideaal dus om voor een hoog rentepercentage te gaan. Of zijn er grenzen?

Marktconform

Wil je als kind in aanmerking komen voor renteaftrek, is het wel de bedoeling dat deze rente ‘marktconform’ is. Maar wat is dat precies? Een vader en een zoon namen het begrip heel ruim; zoon leende in 2015 bijna drie ton van z’n vader, met een rentevaste periode van 15 jaar en – let op – een rente van 9%. De Belastingdienst en de Haagse rechtbank vonden dat toch wat ver gaan.

Maximale rente

In 2015 lag de gemiddelde hypotheekrente rond de 3%. Het idee is dat je met zo’n familielening – waarbij het kind geen zekerheid tegenover de lening kan stellen – wel een iets hoger rentepercentage rekenen mag, maar zeker geen 9%. In dit specifieke geval was een maximale rente van 4,5% toegestaan.

Rentepercentages

Met een rentevast-periode van 15 jaar mag je dus als geldverstrekker uit familiekring 1,5% boven de marktconforme hypotheekrente gaan zitten. Of wellicht de helft van de rentepercentage erbij optellen (1,5 x 3 = 4,5), hier was de rechtbank in Den Haag niet helemaal duidelijk over.

Waarmee kunnen we je helpen?