Ouderen profiteren van fikse overwaarde

27 november 2019

Inmiddels is bijna de helft van de koophuizen in Nederland in handen van 55-plussers. Zij hebben geen fantastisch pensioen, maar vaak wel een behoorlijke overwaarde op hun huis, met name doordat ze een lage, of zelfs geen hypotheek (meer) hebben

Hoe ouder, hoe meer overwaarde

Een grote speler uit de financiële adviessector onderzocht wat de gemiddelde overwaarde per leeftijdscategorie woningeigenaren is, en ontdekte dat senioren (55+) op bijna €212.000 zitten. Als we kijken naar 85-plussers, komen die uit op een gemiddelde overwaarde van zo’n €300.000. Dit heeft natuurlijk alles te maken met hun vaak al lang afbetaalde hypotheeksommen.

Niets te klagen

In de leeftijdscategorie eronder, van 45 tot 55 jaar, ligt de gemiddelde overwaarde vanzelfsprekend een stuk lager. Toch heeft ook deze groep niets te klagen met een gemiddelde van €106.269. Hoe doet de jongste groep huizenbezitters het hierbij vergeleken? Dankzij de oververhitte woningmarkt bouwen zij ook al snel een fikse overwaarde op.

Toename van 100%

De afgelopen jaren, tussen 2016 en eind 2018 nam de overwaarde van de leeftijdscategorie 25 tot 45 jaar meestal toe met maar liefst 100%, tot een gemiddelde van tussen de €40.000 en €50.000. Alles bij elkaar steeg de gezamenlijke overwaarde van alle Nederlandse huizenbezitters in 2018 van €116 miljard naar €608 miljard.

Profiteren?

Zo’n fikse overwaarde lijkt natuurlijk voordelig voor alle huizenbezitters, maar uiteindelijk profiteer je er feitelijk pas van als je besluit van je eigen woning afstand te doen en bijvoorbeeld een (aanleun)woning te huren. En zelfs dat is relatief, met de sterk toegenomen huurprijzen.  Voor de jongere leeftijdsgroepen gaat de opgebouwde overwaarde vaak ‘verloren’ bij de aankoop van een nieuwe woning, die net als de oude woning de laatste tijd flink in prijs is gestegen.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Heffingsrente

Heffingsrente is rente die je moet betalen of die je krijgt over een uitstaand bedrag na een bepaalde datum. Dat gebeurt na 1 juli van het daaropvolgende jaar.