Ouderen makkelijker een NHG-hypotheek

24 april 2018

Voor mensen van 57 jaar of ouder is het heel ingewikkeld om een (nieuwe) hypotheek af te sluiten. Als je namelijk binnen de tien jaar vóór je pensioen zit, moet je maximale hypotheek berekend worden op basis van je pensioeninkomen. Op 1 juni komt hier verandering in.

Werkinkomen vs. pensioeninkomen

Het pensioeninkomen van de meeste mensen ligt een stuk lager dan het werkinkomen. Zit jij tien jaar of minder voor je pensioen, kan dat veel gedoe opleveren bij het afsluiten óf oversluiten van een hypotheek. Als toetsinkomen wordt namelijk zondermeer het maandelijkse pensioensbedrag gerekend.

Oversluiten niet mogelijk

Het voorgaande leidt ertoe dat ouderen die al jaren vastzitten aan een lening met veel te hoge hypotheeklasten, die niet meer kunnen oversluiten naar een meer voordelige variant, omdat hun pensioeninkomen (dat tien jaar later pas in zou gaan) niet toereikend is. Ook komen ouderen die wilden verhuizen voor nare verrassingen te staan: hoewel ze het qua maandlasten prima zouden redden wordt de hypotheek hen geweigerd.

Aanpassing regel

Na gezamenlijk overleg tussen geldverstrekkers, de overheid, het Waarborgfonds Eigen Woning en de Nationale Hypotheekgarantie is besloten om de paradoxale regel aan te passen. Vanaf 1 juni worden de hypotheekaanvragen van senioren getoetst op basis van de werkelijke maandlasten, in plaats van de standaard toetsingsnormen. Een mooie maatwerkoplossing dus.

NHG

Dit maatwerk geldt wel alleen voor de hypotheken met NHG, wat betekent, tot een maximaal leenbedrag van €265.000. Voor veel jonge mensen op huizenjacht is de aanpassing van toetsingsnormen ook goed nieuws: ouderen kunnen makkelijker verhuizen naar een seniorenwoning, waardoor er meer eengezinswoningen vrij komen voor starters.

Staat jouw leeftijd op een of andere manier in de weg bij je hypotheekaanvraag? Overleg eens met ons wat we voor je kunnen betekenen!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Controlekosten

Controlekosten noem je ook wel inspectiekosten. Als een woning volgens de koper niet voldoet aan de garantienormen na ingang van de garantieperiode, kunnen GIW-aannemers dit komen verifiëren en daarvoor inspectiekosten berekenen. …