Klik hier om WhatsApp te openen

Oudere woningbezitter moet overwaarde kunnen verzilveren

De Vereniging Eigen Huis vindt dat senioren de – meestal fikse – overwaarde op hun huis te gelde zouden moeten kunnen maken. Veel ouderen zijn rijk in stenen, maar arm in geld. Wat kan de bank, maar bovenal: wat kan de overheid hieraan doen?

Gevangen

Veel oudere mensen zitten in hun dure huis gevangen. Zo’n 500.000 senioren hebben een flinke overwaarde opgebouwd, maar kunnen hier niet bij. Omdat ze niet meer werken, is hun inkomen te laag om een nieuwe hypotheek af te sluiten en zo hun overwaarde te verzilveren. Soms is verhuizen een optie, maar dat is vaak niet mogelijk door de voornoemde striktere regels die gelden.

Verzilverhypotheek

Enkele banken bieden een zogenaamde verzilverhypotheek aan, hiermee kun je een lening nemen over je overwaarde en dat in kleine stukjes opnemen. Tot nu toe bieden alleen de Rabobank, Florius en SNS zoiets aan, en deze hypotheken zijn voor lang niet elke senior (met overwaarde op z’n huis) toegankelijk. Meer hypotheekverstrekkers zijn bezig met de ontwikkeling van een dergelijk product, maar er zijn nog veel hobbels te nemen.

Een rol van betekenis

Vereniging Eigen Huis vindt dat de overheid hier een rol van betekenis kan spelen. Tenslotte wil Den Haag graag dat ouderen langer thuis blijven wonen, maar dan moeten ze wel geld kunnen investeren om hun huis aan te passen met stoelliften, slaapkamers op de begane grond, enzovoort. De politiek moet zich hard maken voor toegankelijke verzilverhypotheken.

Andere producten

Naast de verzilverhypotheek zijn er meer producten voor het te gelde maken van de overwaarde nodig. Neem bijvoorbeeld Groot-Brittannië, hier is de verzilvermarkt veel groter en levendiger omdat een pensioen daar vaak niet genoeg inkomen biedt. Vanuit de overheid is een zogenaamd ‘breekijzer’ nodig, die de verzilvermarkt voor consumenten zowel als verstrekkers aantrekkelijk maakt.

Waarmee kunnen we je helpen?