‘Oude gevallen’ krijgen gratis energielabel

23 september 2008

HOUTEN – Het VROM geeft huiseigenaren die dit jaar een energielabel hebben aangeschaft, gratis een nieuw label. In de internetverlenging van het programma Kassa werd dit bekend gemaakt door een woordvoerder van het ministerie.

Sinds 1 januari 2008 is het energielabel verplicht bij de verkoop van woningen ouder dan tien jaar. Het project van verantwoordelijke minister Ella Vogelaar is afgelopen zomer mislukt. Er klopte erg weinig van de criteria waarop een woning werd beoordeeld, waardoor duizenden woningeigenaren een verkeerd energielabel hebben gekregen.

Het label diende er juist voor de koper objectieve informatie te geven over het energieverbruik van zijn nieuwe huis. De kosten van het energielabel liggen ongeveer tussen de 150 en 200 euro per stuk. De fout werd echter wel erkend door minister Vogelaar en zij is daarom nu bezig om een nieuw energielabel te ontwikkelen samen met een consumentenpanel en Vereniging Eigen Huis. 

Voor woningeigenaren die al in het bezit zijn van een energielabel, blijft het label gewoon geldig totdat het nieuwe energielabel wordt ingevoerd. Hun label wordt dan gratis vervangen door een label met een juiste toekenning.

Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Eigendomsbewijs

Wanneer de transportakte van het huis bij de notaris is ondertekend en de nieuwe eigenaar vervolgens is ingeschreven bij het kadaster, ontvangt de nieuwe eigenaar een afschrift – het eigendomsbewijs.