Oud-hypotheekadviseur probeert restschuld af te schuiven

19 juli 2019

In 2007, op de vorige top van de huizenmarkt, kocht een hypotheekadviseur een tweede woning met een aflossingsvrije hypotheek. Deze moest in crisistijd per executie voor veel minder worden verkocht. Nu probeert hij de bank aansprakelijk te stellen voor de grote restschuld. Hoe dat afloopt?

Aflossingsvrije hypotheken

De (destijds) hypotheekadviseur kocht zo’n twaalf jaar geleden een tweede huis, en niet zomaar eentje. Hij was al eigenaar van een woning die hem €495.000 had gekost en kocht er nog een woning bij voor €410.000. Op beide huizen had hij een volledig aflossingsvrije hypotheek afgesloten. Al een jaar later, in 2008 aan het begin van de crisis, raakt de heer zijn baan kwijt.

Per executie

Het wordt steeds moeilijker de hypotheekkosten te betalen en uiteindelijk moeten zijn twee woningen per executie worden verkocht. Dit gebeurt in 2013, als de huizenmarkt compleet is ingestort. Ze brengen dan nog maar het luttele bedrag van €203.000 en €142.500 op.  Hij blijft zitten met een enorme restschuld van ruim zeven ton. Wat doe je dan?

Bank medeverantwoordelijk

Hij stapt naar de rechter en claimt dat de bank waar hij zijn aflossingsvrije hypotheken heeft afgesloten, de ING, haar zorgplicht jegens hem heeft geschonden. Zij hebben hem immers de aflossingsvrije hypotheken aangeboden, terwijl ze hadden kunnen voorzien dat de woningmarkt zou instorten. Dit maakt hen medeverantwoordelijk aan zijn verlies.

Onzin

Waarschijnlijk vermoed je al een beetje hoe de rechter op deze beschuldigingen aan het adres van de grootbank reageerde. Die vond het onzin om de ING de schuld in de schoenen te schuiven van een zelfgenomen risico. De hypotheekadviseur had zelf rekening kunnen houden met het feit dat woningprijzen nu eenmaal op en neer gaan en dat er na een piek ook altijd weer een dal komt.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Saneringscontract

Een saneringscontract is een overeenkomst dat een woning mag worden bewoond tot aan de sanering van een wijk.