Klik hier om WhatsApp te openen

Opvallende toename NHG-hypotheken

In coronajaar 2020 steeg de hoeveelheid afgesloten hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie met maar liefst 10% ten opzichte van het jaar ervoor. Vanwaar deze stijging? En zet die dit jaar door?

Verbouwingen

Er werden vorig jaar – meer dan ooit – leningen afgesloten voor verbouwingen aan de eigen woning. Ook sloten veel huiseigenaren hun bestaande hypotheek over, om zo te kunnen profiteren van de historisch lage rente. Dit zijn twee van de voornaamste redenen achter de explosieve groei van afgesloten NHG-hypotheken.

Kostengrens niet hoog genoeg

In 2020 zijn er 132.000 NHG-hypotheken afgesloten. Daarvan werden er ‘maar’ 87.285 gebruikt voor de aanschaf van een huis. Het jaar ervoor waren dat er nog een stuk meer, bijna 89.000. Deze specifieke daling heeft te maken met de stijging van de huizenprijzen. In verschillende regio’s kun je geen woning meer kopen binnen de NHG-kostengrens van €310.000,-.

Een groot deel van de afgesloten NHG-hypotheken was dus niet voor de aankoop van een huis. Bijna 45 duizend NHG-leningen werden afgesloten om energiebesparende maatregelen te financieren, de eigen woning verder op te knappen óf om over te sluiten naar een meer voordelige hypotheekvariant.

Vangnet

Maar waarom sluiten mensen nu een NHG-hypotheek af? Het biedt in de eerste plaats een garantie tegen eventuele restschuld bij de gedwongen verkoop van je woning. Voor dit ‘vangnet’ betaal je eenmalig 0,7% van de hypotheeksom. Daarnaast is de hypotheekrente voordeliger, omdat de geldverstrekker minder risico loopt dan bij leningen zonder NHG. De gemiddelde rentekorting was in 2020 ongeveer 0,47%.

Verliesdeclaraties

Vorig jaar dienden 134 huiseigenaren een verliesdeclaratie in bij de stichting achter de Nationale Hypotheek Garantie. In de meeste gevallen betaalde NHG de ontstane restschuld. Van de 134 aanvragen werden er 123 gehonoreerd. In totaal kostte dit €800.000,-. Het jaar ervoor werden er nog veel meer verliesdeclaraties ingediend, namelijk 386, waarvan er 362 werden gehonoreerd. Bij elkaar kostte dat de stichting toen 5,3 miljoen euro.

Minder restschuld

Doordat de woningprijzen zo stijgen, is er steeds minder vaak sprake van een restschuld. Inmiddels heeft de stichting zo’n 1,5 miljard euro in kas. Dit stelt ze in staat grote verliezen op te vangen, zonder overheidssteun. De afgelopen coronaperiode bieden ze extra steun aan woningeigenaren die door de crisis hun woning dreigen te verliezen.

Waarmee kunnen we je helpen?