Opnieuw stijging van de huizenprijzen in derde kwartaal

4 oktober 2007

NIEUWEGEIN – In het derde kwartaal laten de prijzen van huizen opnieuw een stijging zien. Vergeleken met het tweede kwartaal is de prijs van een verkochte woning gemiddeld met 1,1 procent toegenomen, aldus makelaarsorganisatie Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Men betaalt op dit moment gemiddeld 248.000 euro voor een woning. Dat is een prijsstijging van 4,3 procent ten opzichte van een jaar geleden. De woningmarkt kan hierbij in twee delen opgesplitst worden. De prijzen van duurdere woningen laten een bovengemiddelde stijging zien, waar de prijzen van de goedkopere woningen achterblijven. Volgens de NVM is de betaalbaarheid van een koopwoning nog meer onder druk komen te staan. “De schaarste aan woningen blijft en de prijzen blijven daardoor stijgen. De betaalbaarheid van woningen zal daarmee alleen maar afnemen”, aldus NVM-voorzitter Ger Hukker.

De prijzen van woningen in een groot deel van Nederland stijgen harder dan de inflatie. Deze ontwikkeling is volgens de NVM-voorzitter verontrustend te noemen, omdat dit gepaard gaat met een geringe bouwproductie, een stagnerende loonontwikkeling en een licht oplopende rente.

Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker is er met name in de Randstad onvoldoende nieuwbouw en te weinig aanbod van kwalitatieve koopwoningen voor modale huishoudens, waardoor de prijzen in de Randstad bovengemiddeld stijgen. "Door de hoge prijzen en het ontbreken van veelgevraagde eengezinswoningen prijst de Randstad zich uit de markt."

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Financiersvergoeding

Een aannemer berekent meestal een financieringsvergoeding over de termijnen die vóór het sluiten van de koop-/aannemingsovereenkomst zijn vervallen (reeds verschuldigd zijn). Bij een nieuwbouwwoning wordt vaak vanaf tekening of tijdens …