Opletten bij aflossingsvrije hypotheek

3 juni 2016

Als je momenteel een aflossingsvrije hypotheek hebt, is het heel verstandig om vast na te denken over het moment dat deze afloopt, aldus de banken. Dat meldt Nu.nl.

Aflopen aflossingsvrije hypotheek

Het aflopen van een aflossingsvrije hypotheek kan behoorlijke consequenties hebben voor de maandlasten, deze kunnen namelijk enorm stijgen. Nieuwe hypotheken moeten namelijk wél worden afgelost. Wellicht valt daarbij de hypotheekrenteaftrek ook nog eens weg, omdat deze maximaal 30 jaar geldt.
Ook inkomensdaling in de toekomst, als gevolg van bijvoorbeeld pensionering, is iets om bij stil te staan.

Mogelijkheden

Gelukkig zijn er voor huizenbezitters mogelijkheden om bijtijds actie te ondernemen: periodiek aflossen of vermogen opbouwen zijn hierbij opties.

Huis meer waard dan hypotheek

Naar schatting van De Nederlandsche Bank heeft 35 procent van de huiseigenaren in Nederland een volledig aflossingsvrije hypotheek. Toch hoeft deze groep mensen over het algemeen nog niet bij de pakken neer te gaan zitten: de kans dat hun huis meer waard is dan de hypotheek is groot.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Woningwet

Voorschriften voor de volkshuisvesting zijn opgenomen in de woningwet. De wet geeft voorschriften aan voor woningbouw en ook voor de geldelijke steun van gemeente en rijk voor woningbouw.