Open Huizen Dag overbodig?

12 oktober 2018

Recent vond ’t weer plaats: de dag waarop mensen op zoek naar een huis zonder afspraken met makelaars of derden het aanbod in hun omgeving eens van dichtbij kunnen bekijken. De afgelopen jaren was de Open Huizen Dag een groot succes, maar deze najaar editie viel tegen. Waar ligt dat aan?

Vier keer zo weinig woningen

Er waren ruim 13.000 woningen te bezichtigen door het hele land. Dat lijkt een groot aantal, maar valt flink tegen met bijvoorbeeld vier jaar geleden, toen waren er nog zo’n 50.000 stulpjes die bezocht werden met Open Huizen Dag. Aan deze editie nam ongeveer een kwart van de te koop staande woningen in Nederland deel. Waarom maar een kwart?

Online op de hoogte

De hiervoor gestelde vraag heeft eigenlijk een heel simpel antwoord: er is zo’n krapte op de woningmarkt, dat elke huizenzoeker al helemaal op de hoogte is van het actuele aanbod. Woningsites als Funda, Jaap en HuizenZoeker worden dagelijks gecheckt en nog vóór de gemiddelde woningjager een bezichtiging heeft kunnen plannen, is de woning al onder bod, want een ander was toch sneller.

Utrecht & Overijssel

Natuurlijk geldt het beschreven tafereel niet voor het hele land, buiten de Randstad staat een huis vaak veel langer te koop. Juist deze woningen, die moeilijker verkocht worden, nemen deel aan de Open Huizen Dag. In de twee provincies Utrecht en Overijssel – waar de markt toch redelijk krap is – doen relatief de meeste woningen mee.

Overbodig?

In de Telegraaf stelt internetmakelaar Sven Waijers dat een Open Huizen Dag zoals het nu wordt vormgegeven in feite overbodig is, juist doordat mensen zelf online heel goed op de hoogte kunnen blijven van het aanbod. Toch kan zo’n dag voor woningen in minder krappe regio’s nét het verschil maken, zo’n evenement verlaagt de drempel voor kopers die door een persoonlijk inkijkje wellicht verrast en overtuigd worden.

 

 

 

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Verkopersmarkt

Van een verkopersmarkt is sprake als er een relatief grote vraag naar woningen is tegen een relatief gering aanbod. In deze markt ziet men over het algemeen stijgende prijzen. Huiseigenaren …