Open Huizen Dag groot succes, vooral buiten Randstad

Open Huizen Dag groot succes, vooral buiten Randstad
9 april 2018

Het was misschien wel de eerste warme, zonnige zaterdag van de lente, terrassen zaten afgeladen vol, in het bos struikelde je over de picknickende gezinnetjes, maar ook bínnen was het op verschillende plekken in het land een drukte van belang, vooral in te koop staande huizen buiten de grote stad.

Veel bezoekers

Potentiële kopers konden zaterdag bij zo’n 13.500 woningen binnen kijken zonder afspraak. Ruim 85.000 mensen brachten een bezoekje aan een (of meerdere) van de deelnemende huizen. Vorig jaar lag het aantal bezoekers ongeveer even hoog, maar destijds waren er nog veel meer huizen die bezichtigd konden worden.

Krimpgebieden

Zo’n Open Huizen Dag is bij uitstek geschikt voor de huizenverkopers in krimpgebieden. Hier is meer nodig dan een paar fotootjes op Funda. Een mooi verhaal en echt een kennismaking met het huis zijn nodig om geïnteresseerden over te halen tot bieden over te gaan. De Randstad trekt nu eenmaal, en hoewel de markt steeds krapper wordt, is er van een oververhitte huizenmarkt ver van de grote steden af nog niet heel veel merkbaar.

Minder huizen onder water

Hoewel er steeds minder huizen onder water staan (vorig jaar waren ’t er 340.000, dit jaar nog maar 85.000), vallen de prijzen in krimpgebieden voor de verkopers zelf vaak tegen. Huiseigenaren hebben dan bijvoorbeeld in de jaren ’90 een oud boerderijtje gekocht en helemaal opgeknapt, en het geld dat ze erin hebben gestoken zien ze niet terug in de verkoopprijs.

De mark trekt óók daar aan

Toch wordt het effect van de oververhitte huizenmarkt iets zichtbaarder in de krimpgebieden. Waar huizen eerder jaren te koop stonden voordat er ook maar een bod werd uitgebracht, zijn vooral de huizen waar weinig aan geklust hoeft te worden binnen afzienbare tijd verkocht.

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

Koopwoningen 4,0 procent duurder

De verkochte bestaande koophuizen waren in januari gemiddeld 4.0 procent duurder dan een jaar eerder. In december was de prijsstijging 4.1 procent. Vanaf september 2007 is de prijsstijging op jaarbasis … lees meer

Hypotheekmarkt blijft op peil in vakantieperiode
Open Huizen Dag groot succes, vooral buiten Randstad
Politiek bemoeit zich met bouwleges
Week 9: “Hoe zit het nou eigenlijk precies met de hypotheekrenteaftrek?”
Ouderen kunnen meer lenen in dit nieuwe jaar
Over hypotheken

Schoongrondverklaring

Een schoongrondverklaring is een juridische verklaring waaruit blijkt dat de geleverde grond niet is verontreinigd met één van de stoffen die benoemd zijn in de 'leidraad Bodemsanering'.