Open Huizen Dag groot succes, vooral buiten Randstad

Open Huizen Dag groot succes, vooral buiten Randstad
9 april 2018

Het was misschien wel de eerste warme, zonnige zaterdag van de lente, terrassen zaten afgeladen vol, in het bos struikelde je over de picknickende gezinnetjes, maar ook bínnen was het op verschillende plekken in het land een drukte van belang, vooral in te koop staande huizen buiten de grote stad.

Veel bezoekers

Potentiële kopers konden zaterdag bij zo’n 13.500 woningen binnen kijken zonder afspraak. Ruim 85.000 mensen brachten een bezoekje aan een (of meerdere) van de deelnemende huizen. Vorig jaar lag het aantal bezoekers ongeveer even hoog, maar destijds waren er nog veel meer huizen die bezichtigd konden worden.

Krimpgebieden

Zo’n Open Huizen Dag is bij uitstek geschikt voor de huizenverkopers in krimpgebieden. Hier is meer nodig dan een paar fotootjes op Funda. Een mooi verhaal en echt een kennismaking met het huis zijn nodig om geïnteresseerden over te halen tot bieden over te gaan. De Randstad trekt nu eenmaal, en hoewel de markt steeds krapper wordt, is er van een oververhitte huizenmarkt ver van de grote steden af nog niet heel veel merkbaar.

Minder huizen onder water

Hoewel er steeds minder huizen onder water staan (vorig jaar waren ’t er 340.000, dit jaar nog maar 85.000), vallen de prijzen in krimpgebieden voor de verkopers zelf vaak tegen. Huiseigenaren hebben dan bijvoorbeeld in de jaren ’90 een oud boerderijtje gekocht en helemaal opgeknapt, en het geld dat ze erin hebben gestoken zien ze niet terug in de verkoopprijs.

De mark trekt óók daar aan

Toch wordt het effect van de oververhitte huizenmarkt iets zichtbaarder in de krimpgebieden. Waar huizen eerder jaren te koop stonden voordat er ook maar een bod werd uitgebracht, zijn vooral de huizen waar weinig aan geklust hoeft te worden binnen afzienbare tijd verkocht.

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

Woningverkoop eerste kwartaal stijgt

HOUTEN – In het eerste kwartaal van 2015 zijn meer huizen verkocht dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Hiermee lijkt de positieve ontwikkeling van vorig kwartaal door te zetten. Dit … lees meer

24.000 handtekeningen hypotheekrenteactie

HOUTEN – De petitie ‘stop te hoge hypotheekrentes’die de Consumentenbond vorige maand opende, heeft inmiddels 24.000 handtekeningen opgeleverd. Volgens de bond rekenen bank structureel 1% hypotheekrente te veel aan klaten, … lees meer

Amsterdam verkopersmarkt bij uitstek

Woningzoekers in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes hadden de afgelopen vier kwartalen gemiddeld 1,4 woningen om uit te kiezen. Hiermee is de woningmarkt hier het krapst van Nederland. De meeste … lees meer

Hypotheek oversluiten is vaak goedkoper dan verlengen
NHG-norm blijft langer op 350.000

Houten – De bovengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie blijft langer op 350.000 euro. Het kabinet heeft besloten de hogere norm te verlengen tot 1 juli volgend jaar en deze … lees meer

Hypotheekrente.nl genomineerd voor Website van het Jaar
Over hypotheken

Basisrente

De basisrente is het tarief van een hypotheek die onder standaardcondities wordt verstrekt, de basishypotheek. Het gaat hierbij om de marktrente voor nieuw af te sluiten hypotheken.