Open Huizen Dag groot succes, vooral buiten Randstad

9 april 2018

Het was misschien wel de eerste warme, zonnige zaterdag van de lente, terrassen zaten afgeladen vol, in het bos struikelde je over de picknickende gezinnetjes, maar ook bínnen was het op verschillende plekken in het land een drukte van belang, vooral in te koop staande huizen buiten de grote stad.

Veel bezoekers

Potentiële kopers konden zaterdag bij zo’n 13.500 woningen binnen kijken zonder afspraak. Ruim 85.000 mensen brachten een bezoekje aan een (of meerdere) van de deelnemende huizen. Vorig jaar lag het aantal bezoekers ongeveer even hoog, maar destijds waren er nog veel meer huizen die bezichtigd konden worden.

Krimpgebieden

Zo’n Open Huizen Dag is bij uitstek geschikt voor de huizenverkopers in krimpgebieden. Hier is meer nodig dan een paar fotootjes op Funda. Een mooi verhaal en echt een kennismaking met het huis zijn nodig om geïnteresseerden over te halen tot bieden over te gaan. De Randstad trekt nu eenmaal, en hoewel de markt steeds krapper wordt, is er van een oververhitte huizenmarkt ver van de grote steden af nog niet heel veel merkbaar.

Minder huizen onder water

Hoewel er steeds minder huizen onder water staan (vorig jaar waren ’t er 340.000, dit jaar nog maar 85.000), vallen de prijzen in krimpgebieden voor de verkopers zelf vaak tegen. Huiseigenaren hebben dan bijvoorbeeld in de jaren ’90 een oud boerderijtje gekocht en helemaal opgeknapt, en het geld dat ze erin hebben gestoken zien ze niet terug in de verkoopprijs.

De mark trekt óók daar aan

Toch wordt het effect van de oververhitte huizenmarkt iets zichtbaarder in de krimpgebieden. Waar huizen eerder jaren te koop stonden voordat er ook maar een bod werd uitgebracht, zijn vooral de huizen waar weinig aan geklust hoeft te worden binnen afzienbare tijd verkocht.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Contante waardeclausule

In de contantewaardeclausule wordt aangegeven welke boeterente je moet betalen als de hypotheek wordt afgelost terwijl op dat moment de hypotheekrente lager is dan de hypotheekrente in je overeenkomst. De boete …