Oorzaak kredietcrisis in beleggingen Amerikaanse woningmarkt vanuit China

21 januari 2010

Houten – Volgens directeur Teulings van het Centraal Planbureau zou de oorzaak van de kredietcrisis liggen bij de miljardenzee met contant geld vanuit China, belegd in de Amerikaanse woningmarkt van de jaren negentig.
 

In China houden velen forse spaarpotten aan, omdat er in het land nauwelijks sociale zekerheidsvoorzieningen zijn. Bij werkloosheid of gezondheidsproblemen moeten Chinezen direct uit eigen zak kunnen betalen. Dus trachten zij een hoge opbrengst te halen uit beleggingen. “Veel geld vloeide naar de Verenigde Staten, omdat men dat als een veilige belegging voor meer rendement zag”, aldus Teulings. “Staatsobligaties als veilige belegging waren er te weinig. Dus ontstond een grote behoefte om zoveel mogelijk in hypotheken te beleggen.” Als gevolg hiervan ontstond er een aparte industrie die zich op deze beleggingen in de Amerikaanse woningmarkt toelegde. Bekend is dat de kredietcrisis in belangrijke mate werd veroorzaakt doordat de als obligaties verpakte hypotheken in het laagste segment, als gevolg van de stagnerende huizenmarkt in de Verenigde Staten, in korte tijd flink in waarde daalden.
Teulings: “De Amerikaanse huizenmarkt leek lucratief. Achteraf was dat meer wensbeeld dan realiteit.”

Bron: Financiële Telegraaf

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Marktwaarde

De marktwaarde van een woning wordt door geldverstrekkers gebruikt om vast te stellen hoeveel men maximaal kan lenen op basis van de waarde van de woning. De marktwaarde van een …