Onrust omtrent beperking hypotheekrenteaftrek onnodig

17 januari 2012

HOUTEN – Het is begrijpelijk dat Nederlanders nadenken over de toekomst, maar met onnodige onrust is niemand geholpen. Dit benadrukte minister Jan Kees de Jager van Financiën dinsdag in reactie op de berichten dat diverse grote banken concrete plannen hebben om de hypotheekrenteaftrek in de toekomst af te bouwen.

De Jager benadrukte dat er nog geen plannen bij hem bekend zijn en wijst op het feit dat binnen het huidige kabinet is afgesproken dat de hypotheekrenteaftrek gedurende deze gehele regeerperiode ongewijzigd zal blijven. Garanties voor de toekomst zijn volgens de minister lastig te geven.

De Jager legt uit dat voorstanders van beperking van de hypotheekrenteaftrek een dergelijke maatregel vaak brengen als een alternatief voor bezuinigingen. Echter, wanneer de aftrekpost zou worden ingeperkt, dient dit weer gecompenseerd te worden ter voorkoming van lastenverzwaring voor burgers. Per saldo zal inperken van de hypotheekrenteaftrek dus nauwelijks voordeel opleveren voor de schatkist.

Het werkelijke probleem ligt volgens de minister dus niet bij de hypotheekrenteaftrek, maar bij het formaat van de hypotheekschuld die woningbezitters hebben uitstaan. Dit is echter iets waar, in samenspraak met banken, al maatregelen voor zijn genomen.

Bron: Telegraaf

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Positieve hypotheekverklaring

De positieve hypotheekverklaring houdt in dat de cliĆ«nt zich verbindt op eerste verzoek van de geldgever mee te werken aan de vestiging van een hypotheek ten gunste van de geldgever …