Klik hier om WhatsApp te openen

Online hypotheekberekening van 55-plusser klopt vaak niet

De kop van dit bericht lijkt te suggereren dat de 55-plusser zélf iets fout doet, maar niets is minder waar. Websites van hypotheekverstrekkers zitten er bij de berekening van de maximale hypotheek van deze groep vaak tot wel tienduizenden euro’s naast.

Foute antwoorden

De Vereniging Eigen Huis toetste recent 34 online rekentools van banken, verzekeraars en hypotheekketens. Van deze onderzochte tools gaven er maar liefst 20 (!) een fout antwoord, en zes tools gaven helemaal geen resultaat.

Hoe kan dit?

Voor ouderen die een lening willen afsluiten, geleden vaak ingewikkelde rekenregels, waar de online rekentools geen rekening mee houden. Vanaf 56 jaar moet er bijvoorbeeld rekening worden gehouden met het toekomstig pensioeninkomen, maar vanaf de AOW-leeftijd gelden juist weer ruimere leennormen.

Veel te laag of veel te hoog bedrag

Zo ontdekte de VEH dat een oudere met pensioeninkomen vaak bedragen krijgt voorgeschoteld die €40.000 onder de officiële leennorm liggen en dat 55-plussers die werken en een kleine pensioenopbouw hebben juist een veel te hoog bedrag krijgen voorgerekend.

Online rekentools populair

De VEH raadt de grote groep 55-plussers af om online rekentools in te vullen, ook al was recent in het nieuws dat juist het online afsluiten van de hypotheek enorm aan populariteit wint. Dit komt waarschijnlijk omdat de websites profiteren van de aangescherpte regels in de hypotheekbranche, waardoor het eenvoudiger is geworden de maximale hypotheek van een potentiële klant te berekenen.

Hoop

Er zijn een aantal websites die wél de proef wisten te doorstaan en het juiste maximale hypotheekbedrag berekenden. Dit waren de rekentools van ABN Amro, Hypotheek24, Munt Hypotheken, Delta Lloyd, MoneyYou, Triodos en NIBC. De VEH roept de andere hypotheekverstrekkers op om hun rekenprogramma zo snel mogelijk te verbeteren.

Waarmee kunnen we je helpen?