Onafhankelijke inkomensverklaring verplicht voor zzp’er

26 december 2018

Voor startende zzp’ers was het lang onmogelijk om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten, je moest dan namelijk minstens drie jaar actief zijn als ondernemer. Het kan nu na een jaar al, maar dan heb je wel een Inkomensverklaring Ondernemer nodig.

Pilot

Inmiddels telt Nederland ruim 1 miljoen zelfstandigen zonder personeel, voor hen is het vaak moeilijker een huis te financieren dan voor mensen in loondienst. Voor hen is het des te belangrijker om een hypotheek met garantie af te kunnen sluiten met NHG, dat hen beschermt tegen gedwongen verkoop van de woning. Eind 2016 startte het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), de organisatie achter de NHG, met een pilot waarbij ondernemers dus na een jaar al een NHG-hypotheek konden aanvragen.

Inkomensverklaring Ondernemer

Binnen het voorgenoemde pilot moesten zzp’ers wel hun inkomsten laten vaststellen in een zogenaamde Inkomensverklaring Ondernemer, wat vanaf 2019 verplicht wordt. Zo’n verklaring kan worden gemaakt door een onafhankelijk expert. Nu krijg je als ondernemer zelf niet de vrijheid om een rekenexpert te kiezen, maar kun je langs bij vier verschillende – door hen aangewezen – specialisten: Overviewz (Barneveld), Raadhuys (Den Haag), Zakelijk Inkomen (Nieuwegein) en Pentrax Advies (Nijmegen).

Goedkeuring

Het laten opstellen van zo’n Inkomensverklaring Ondernemer kost de zzp’er zo’n €250,-. Hiermee kun je terecht bij 17 verschillende hypotheekverstrekkers, waaronder alle grootbanken, Triodos, Woonfonds Achmea, Obvion, Florius en nog vele anderen. Of de hypotheekaanvraag wordt goedgekeurd, hangt natuurlijk helemaal af van de eisen van de bank en de wensen van de hypotheeknemer.

Wat is NHG ook alweer?

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) houdt in dat de WEW garant staat voor de terugbetaling van de hypotheeklasten aan de geldverstrekker. Omdat de banken minder risico lopen wanneer iemand een hypotheek met NHG heeft, kun je als huiseigenaar dankzij de Nationale Hypotheek Garantie profiteren van een korting op de hypotheekrente. Deze korting kan oplopen tot 0,6% per jaar. In ‘ruil’ daarvoor, betaal je  0,9% van je hypotheekbedrag (uit eigen zak) aan het waarborgfonds. Daarnaast is er sprake van een kostengrens, tot €290.000 mag je dus volgend jaar lenen met NHG.

Ben je zzp’er en wil je een hypotheek met NHG afsluiten? Laat je adviseren door onze experts!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Hypotheekregister

In het hypotheekregister van het kadaster wordt vastgelegd of er een hypotheek rust op een onroerende zaak. Iedereen kan door middel van een uitreksel informatie verkrijgen uit het register.