Omzet bouw stijgt met 6,3 procent

1 maart 2017

De bouw kende afgelopen jaar een omzetstijging van 6,3 procent ten opzichte van een jaar eerder, meldt het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Het omzetniveau van de bouw lag nog wel zo’n 8 procent onder dat van voor de crisis in 2008.

Meer omzet in woningbouw

Vooral bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw presteerden goed, waaronder bijvoorbeeld de bouw van woningen en gebouwen valt. De omzet steeg met 9,3 procent vergeleken met een jaar eerder. Ten opzichte van topjaar 2008 ligt de omzet van de B&U-sector nog wel een stuk lager (-18,1 procent). Gespecialiseerde bouwbedrijven (zoals sloop- en afwerkingsbedrijven) kwamen met een omzetstijging van 7,8 procent weer richting het niveau van 2008 (-3,4 procent). Bij bedrijven in de grond-, weg- en waterbouw had de crisis veel minder gevolgen voor de omzet. Hoewel zij dit jaar te maken hadden met een omzetdaling van bijna 2 procent, ligt die nog altijd boven het niveau van 2008.

Positief voor toekomst

Van de bouwondernemers verwacht 40 procent dat de omzet ook in 2017 toeneemt, tegenover 4 procent die rekening houdt met een daling. Per saldo verwacht dus 36 procent van de bouwondernemers een omzetstijging. Het aantal verleende vergunningen voor te bouwen woningen in het vierde kwartaal steeg bovendien. Dit is een belangrijke indicator voor toekomstige bouwactiviteiten op de woningmarkt.

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Aanschrijving

Een aanschrijving is een schriftelijke mededeling van het college van Burgemeester en Wethouders aan de eigenaar van een onroerende zaak, dat hen verplicht om voorzieningen te treffen. In vele gevallen gaat het …