NVM: Geen wooncrisis, maar woningnood

15 januari 2020

Het laatste kwartaal van 2019 is de woningmarkt weer krapper geworden, zo blijkt uit recent gepresenteerde cijfers van makelaarsvereniging NVM. Het totale aanbod neemt af, want er zijn zo’n 4% minder huizen te koop gezet vergeleken met het jaar ervoor.

Kiezen uit 2,8 woningen

Als woningzoekende heb je het vast gemerkt: er is steeds minder woningkeus, ook al kun je bést wat betalen. Zo kan een potentiële koper met een gemiddeld budget nog maar uit 2,8 woningen kiezen, en als je budget onder de €260.000 ligt, kun je in grote delen van het land nog maar uit minder dan twee huizen kiezen.

Stikstof & PFAS

Het grote probleem is: er is te weinig aanbod qua bestaande woningen, dat zou aangevuld moeten worden met de nodige nieuwbouw, maar door de stikstof- en PFAS-problematiek kan er niet voldoende worden bijgebouwd om aan de vraag te kunnen voldoen. Op het moment neemt de voorraad nieuwbouw nog redelijk toe, maar ze prijzen zichzelf uit de markt, met een gemiddelde van €388.000 per woning. Dat is een toename van 10% in prijs, vergeleken met 2018.

Woningnood

In het algemeen zijn de prijzen ten opzichte van het jaar ervoor met 8% gestegen naar een gemiddeld bedrag van €326.000. De NVM (en vele andere experts) hadden zo’n prijstoename voor 2019 niet verwacht. De NVM-voorzitter Onno Hoes spreekt zich op NU.nl bezorgd uit over deze ontwikkelingen: “Overal lees ik over de wooncrisis, maar ik durf inmiddels wel te spreken over woningnood.”

149.000 woningen

NVM-makelaars verkochten in het laatste kwartaal 40.000 huizen, waarmee er in totaal afgelopen jaar 149.000 woningen van eigenaar zijn  gewisseld. Dat is ongeveer evenveel als in 2018. Of het dit jaar nog tot zo’n aantal gaat komen? Dat is nog maar de vraag…

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Standaard voorwaarden

De standaard voorwaarden rechtsverhouding opdrachtgever-architect is een regeling van de rechtsverhouding tussen architect en opdrachtgever. Deze voorwaarden zijn in 1997 voor het laatst herzien.