NVB komt met alternatief op regelgeving tophypotheken

9 december 2010

HOUTEN – Door Nederlandse banken wordt gewerkt aan een alternatief voorstel als reactie op de nieuwe regelgeving voor tophypotheken. Dit meldde een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maandag.


De door de AFM opgestelde regels, die volgend jaar ingaan, houden onder anderen in dat een hypotheek bij aanschaf van de woning niet meer dan 112% van de woningwaarde mag bedragen. Vervolgens moet de hypotheek binnen de eerste zeven jaar worden afgelost tot 100% van de woningwaarde.

De NVB stelt voor om de termijn van zeven jaar te laten vervallen voor starters. Dit omdat de nieuwe regelgeving het hen anders te veel bemoeilijkt om een hypotheek af te sluiten.
Als alternatief stellen de banken voor om het aflossingsvrije gedeelte te verkleinen. Een woordvoerder van de NVB gaf aan dat de banken het grotendeels eens zijn met de door de AFM opgestelde regels. Echter zien zij op dit punt een goed alternatief.

 

Bron: De Pers

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Horizontale natrekking

Horizontale natrekking doet zich voor wanneer een persoon een pand gedeeltelijk op de grond van zijn buurman bouwt. Deze persoon wordt dan eigenaar van het gehele pand ondanks dat dit …