Nooit eerder was de gemiddelde hypotheek zo hoog

20 november 2017

Onderzoeksbureau IG&H Consulting & Interim brachten opmerkelijke hypotheekcijfers naar buiten over het derde kwartaal van 2017. Wat blijkt? Nog nooit leenden Nederlanders zoveel om hun droomhuis te kunnen bekostigen.

Cijfers

De gemiddelde hypotheeksom van de afgelopen maanden ligt op maar liefst 287.000 euro. Dit is 2% meer dan het kwartaal daarvoor werd geleend. Er werden in totaal 87.000 hypotheken verkocht in het derde kwartaal. Daarnaast ligt de totale hypotheekomzet van deze periode op een slordige 25,1 miljard euro.

Startersproblemen

Waar de doorstromer profiteert van deze piek op de woningmarkt, is het voor de starter steeds lastiger om een huis te kopen. Gemiddeld moet een bedrag van 232.000 worden neergeteld om een een eigen woning te kunnen financieren. De som ligt 3% hoger dan voorgaande periode. Dat is voor starters met een middeninkomen en geen tienduizenden euro’s op de spaarrekening onmogelijk om te betalen. Uit het voornoemde onderzoek blijkt dan ook dat 7% minder starters afgelopen kwartaal een huis kochten.

De grote stad

Vooral in de grote steden is het ontzettend moeilijk voor een starter om een koopwoning te kunnen bemachtigen. Zo blijkt dat op jaarbasis bijvoorbeeld in Amsterdam 70% minder koopwoningen tot 200.000 euro worden aangeboden. Dit is onder andere te wijten aan beleggers die woningen (met name appartementen) opkopen voor de verhuur. Tegen dergelijke rijke investeerders valt niet te concurreren, helemaal niet als zij de koopwoningen vervolgens voor torenhoge prijzen verhuren.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Erfdienstbaarheid

Erfdienstbaarheid is een last waarmee een onroerende zaak, het dienende erf, ten behoeve van een andere onroerende zaak – het heersende erf – is bezwaard.