Nog geen duidelijk herstel woningmarkt

7 oktober 2010

Houten – Het verwachte herstel van de Nederlandse woningmarkt zegt nog niet door. Dit bleek donderdag uit de derdekwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Het NVM had gehoopt op een stijging van het aantal verkochte woningen, echter werden er het afgelopen kwartaal 21.605 woningen verkocht door NVM-makelaars. Dit betekent een daling van 13% ten opzicht van het tweede kwartaal.

Normaal gesproken ligt het aantal verkopen in het derde kwartaal ongeveer 4,5% lager, vanwege de vakantieperiode. Een daling van 13% noemt het NVM echter “ronduit slecht”.
De prijzen van alle woningtypen zijn gedaald. De prijs van een gemiddelde woning kwam op €233.000 uit, dit is een prijsdaling van 1,3% tot het niveau van 2009. Circa 35% van de woningen staat langer dan een jaar te koop, waarvan 12% zelfs langer dan twee jaar.

Het NVM benadrukt dat de onzekerheid bij de consument nog groot is, onder andere door het verdwijnen van een aantal subsidies en de voortdurende discussie omtrent de hypotheekrenteaftrek. Mogelijk geeft het nieuwe kabinet enige rust en daarmee een positief effect op de woningmarkt.

Opvallend is het contrast tussen de tegenvallende verkoopcijfers en de ‘sterk verbeterde betaalbaarheid’ van veel woningen. Het NVM benadrukt dan ook vooral de gunstige marktomstandigheden om nu een woning te kopen. Zeker voor starters die geen eigen woning hoeven te verkopen zien zij veel voordelen. Zij kunnen op het moment profiteren van scherpe prijzen en een zeer breed aanbod. Ook voor doorstromers ziet het NVM geen reden tot stilstaan.

 Bron: NVM

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Architect

Een architect is een ontwerper van gebouwen. In Nederland moet je zijn ingeschreven in het architectenregister om jezelf architect te mogen noemen.