NMa stelt onderzoek in naar hypotheekkosten

4 november 2010

HOUTEN – De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zal een onderzoek instellen naar de manier waarop hypotheekrentepercentages worden vastgesteld door de verschillende Nederlandse banken. Er zal worden onderzocht of banken de marges op hypotheken kunstmatig hooghouden. Onderzoek dat de NMa maandag publiceerde, zou hiertoe aanleiding geven. Eerder al riep de Vereniging Eigen Huis de NMa op tot een dergelijk onderzoek.

Het maandag gepubliceerde onderzoek betreft een ‘Quick Scan Hypotheekrente’. Hieruit kan echter nog niet geconcludeerd worden dat er daadwerkelijk sprake is van prijsafspraken tussen de Nederlandse banken. NMa-voorzitter Pieter Kalbfleisch benadrukt het belang van een onderzoek alsvolgt: “Hoge marges kunnen duiden op gebrek aan marktwerking. Mogelijk zijn er ook andere verklaringen”.

De belangenbehartiger van de banken in Nederland, de Nederlandse Vereniging van Banken, ziet het onderzoek met vertrouwen tegemoet. Dit omdat de NMa geen verdenking heeft jegens de banken en ook geen prijsafspraak of kunstmatig hoge hypotheekkosten vermoedt.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Kettingbeding

Een kettingbeding is een beding dat wordt opgenomen in de transportakte. De verkoper is verplicht dit beding bij de eigendomoverdracht aan de nieuwe eigenaar op te leggen. Voorbeelden hiervan zijn …