‘Nijpend tekort aan nieuwbouw’

15 december 2016

Er is een groot tekort aan nieuwbouwwoningen. Tot 2020 is er jaarlijks behoefte aan 80.000 woningen, maar in 2015 werden er ‘slechts 53.000 huizen gebouwd en dit jaar 43.000. De vraag is met name groot in de buurt van grote steden in de Randstad.

Vraag veel groter dan realisatie woningen

Het tekort blijkt uit onderzoek van het Bureau Stedelijke Planning en de Technische Universiteit Delft in opdracht van de NVB Bouw, de belangenbehartiger van Nederlandse bouwers en projectontwikkelaars. Sinds de crisis is het tekort aan woningen hard opgelopen. Dat komt onder meer omdat er te weinig bouwlocaties zijn en omdat er relatief weinig leegstaande gebouwen werden omgebouwd tot woningen. Elk jaar loopt het tekort daardoor met 20.000 huizen op.

Boven vraagprijs bieden bij nieuwbouw

Het zou zelfs zover kunnen gaan dat ook bij nieuwbouwhuizen in de toekomst boven de vraagprijs wordt geboden om het huis te kunnen krijgen. In Zeist is dit al aan de hand, daar heeft de projectontwikkelaar geïnteresseerden van tevoren gevraagd wat ze bereid zijn bóven de vraagprijs te betalen. Voor de 28 nieuwbouwhuizen hebben zich namelijk al 2.500 belangstellenden gemeld.
De NVB Bouw wil dat de overheid ‘gas gaat geven’ met betrekking tot de problemen op de nieuwbouwmarkt.

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Gedwongen verkoop

De geldgever mag op basis van het hypotheekrecht indien een cliënt achterstallig is in het betalen van rente en aflossing overgaan tot verkoop van de woning. Dit noem je gedwongen …