Nieuws van Funda: een maandelijkse huizenmarktindex

13 november 2020

Woningsite Funda kent met z’n 43 miljoen bezoekers per maand en 5000 aangesloten makelaars als geen ander het gedrag van de potentiële huizenkoper. Met een maandelijkse huizenmarktindex willen ze precies dit gedrag in kaart brengen. Donderdag werd de eerste Funda Index gepresenteerd.

Funda Index

Hebben Funda-bezoekers vertrouwen in de markt, of juist niet? Hebben ze de intentie om te kopen, of surfen ze alleen een beetje? Onder andere die vragen, en hoe de antwoorden door de tijd heen veranderen, worden door de Funda Index in beeld gebracht. Maandelijks wordt er naar het gedrag, de intentie en het vertrouwen gekeken. Hierdoor hopen ze te zien wat er gebeurt, voordat het gebeurt. Neem de cijfers van afgelopen maand: die laten zien dat een afvlakking van de huizenprijzen nog ver weg is.

Meetbaar vertrouwen

Juli wordt als uitgangspunt genomen, als 0-meting, of in dit geval als de 100%, de start van de index. Ten opzichte van juli zien we dan al interessante verschillen: het koopvertrouwen is sinds juli (100%) afgenomen tot 92,8%. Dit cijfer is gebaseerd op Funda-gebruikersonderzoek, waarin wordt uitgevraagd of het in de huidige markt een goed moment is om te kopen. Ten opzichte van juli is het verkoopvertrouwen daarentegen toegenomen tot 102,3%.

Koopgedrag versus verkoopintentie

Daarnaast onderzoekt Funda het koopgedrag door bij te houden hoe vaak er contact wordt opgenomen met een makelaar via de website. Onder andere daaruit leiden ze een index koopgedrag af. Er wordt iets minder gekocht dan in juli, zo duidt de 99,5%. Toch zijn ten opzichte van september weer meer mensen van plan een huis te kopen. Dat duidt op toenemende krapte, vooral omdat uit de index ook blijkt dat steeds minder mensen van plan zijn te verkopen. Ten opzichte van juli is de verkoopintentie met maar liefst 13% gedaald.

Deze eerste editie van de Funda Index maakt in ieder geval duidelijk dat er voorlopig meer vraag dan aanbod is op de woningmarkt. Voorlopig zal er dus nog geen sprake zijn van de zo gehoopte daling van huizenprijzen, of ook maar een lichte afkoeling van de markt.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Forfait

Een forfait is een vaste, vooraf bepaalde som of tarief.